Νέα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (ΦΩΤΟ)

Στην πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση του είδους της, μια ελληνική και διεθνής ομάδα δυτών και αρχαιολόγων χρησιμοποίησαν μια νέα υψηλής τεχνολογίας στολή, όμοια με εξωσκελετό, για να φτάσουν βαθιά στα νερά όπου το διάσημο σε όλο τον κόσμο ναυάγιο των Αντικυθήρων παραμένει για δύο χιλιάδες χρόνια.
Η έρευνά τους απέδειξε ότι τα υπολείμματα του πολυτελέστατου φορτίου του πλοίου επέζησαν για χιλιετίες στον πυθμένα της θάλασσας, καθώς νέοι θησαυροί ανακτήθηκαν από τα βάθη. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole (WHOI), τα διασωζόμενα αρχαία περιλαμβάνουν επιτραπέζια σκεύη, εξαρτήματα του πλοίου, και ένα τεράστιο χάλκινο δόρυ που ανήκει σε άγαλμα πολεμιστή.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, βρίσκεται στα ανοικτά της νήσου των Αντικυθήρων στο Αιγαίο, είναι ένας διάσημος υποβρύχιος αρχαιολογικός χώρο που ήρθε στο προσκήνιο το 1900, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν μια απίστευτη μηχανική συσκευή, γνωστή σήμερα ως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η μεταλλική συσκευή αποτελείται από τουλάχιστον 30 διαφορετικά είδη εξαρτημάτων και είναι τόσο πολύπλοκη που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο πρώτος ανθρωπογενής αναλογικός υπολογιστής. Μετά από δεκαετίες έρευνας, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ότι δείχνει τις θέσεις του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών, καθώς κινούνται μέσα στο ζωδιακό κύκλο, προβλέπει ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και ακόμα σημειώνει σημαντικά γεγονότα, όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες. Η ανακάλυψη αυτής της μοναδικής μορφής αρχαίας τεχνολογίας, μαζί με άλλους θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένων λεπτοδουλεμένων χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων, γυάλινα σκεύη, κοσμήματα και νομίσματα, οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτιούνται τι άλλο μπορεί να βρίσκεται εντός του ναυαγίου.
Αριστερά: Ο αρχικός μηχανισμός των Αντικυθήρων (Wikipedia). Δεξιά: Μια ανακατασκευή του μηχανισμού (anthonyokeeffe.com)
Δείτε επίσης:
Σήμερα ξεκινάει Νέα Διεθνής αποστολή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Στο πέρασμα των δεκαετιών, δύτες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν το αρχαίο ναυάγιο, αλλά οι επικίνδυνες συνθήκες που προκαλούνται από το ακραία βάθος του βυθισμένου σκάφους εμπόδισε τους ερευνητές να εξερευνήσουν πλήρως την περιοχή. Ωστόσο, μια νέα εφεύρεση ένας εξωσκελετός, επιτρέπει στους δύτες να κατέβουν στα 300 μέτρα για ώρες κάθε φορά χωρίς την ανάγκη για αποσυμπίεση κατά την επιστροφή τους στην επιφάνεια, επιτρέπει πλέον τη δυνατότητα στους θαλάσσιους αρχαιολόγους να επιστρέψουν τελικά στο διάσημο ναυάγιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πρόσφατα αναπτυγμένο Εξωσκελετός για να εξερευνηθεί το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Brendan Foley
Κατά τη διάρκεια των ερευνών μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου 2014, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν υψηλής ανάλυσης 3D χάρτη της περιοχής. Οι δύτες τότε ανάκτησαν μια σειρά από ευρήματα που αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου του πλοίου όντως σώζεται κάτω από το ίζημα.

"Εξαρτήματα του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλές άγκυρες μολύβδου πάνω από ένα μέτρο μήκος και ένα μπρούτζινο δαχτυλίδι από τα ξάρτια με θραύσματα ξύλου ακόμα συνδεδεμένα, αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πλοίου επιβιώνει", δήλωσε ο WHOI σε δελτίο τύπου.
"Τα ευρήματα είναι επίσης διάσπαρτα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι οι σφουγγαράδες είχαν καταλάβει, καλύπτουν 300 μέτρα στο θαλάσσιο πυθμένα. Αυτό, σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθος των αγκυρών και να ανακτημένων σανίδων κύτους αποδεικνύει ότι το πλοίο των Αντικυθήρων ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα, μακρύ, ίσως μέχρι και 50 μέτρα". Αυτό καθιστά το σκάφος το μεγαλύτερο αρχαίο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Οι νέες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν μια εντελώς άθικτη κεραμική επιτραπέζια κανάτα, μέρος ενός περίτεχνου ποδιού κρεβατιού και ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2 μέτρων, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει σε ένα γιγαντιαίο άγαλμα. "Το 1901, τέσσερα γιγαντιαία μαρμάρινα άλογα ανακαλύφθηκαν στο ναυάγιο από σφουγγαράδες", δήλωσε ο WHOI, "έτσι ώστε αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός συμπλέγματος από αγάλματα που περιλαμβάνουν έναν πολεμιστή σε άρμα που σύρεται από τα τέσσερα άλογα".
Ο επικεφαλής της Επιστροφής στα Αντικύθηρα δύτης Philip Short επιθεωρεί το χάλκινο δόρυ που ανακτήθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Brett Seymour

Οι δύτες ανακάλυψαν μια άθικτη κεραμική επιτραπέζια κανάτα, Brett Seymour
Υπάρχουν εικασίες ότι το σκάφος, το οποίο πιθανώς ταξίδευε από τα παράλια της Μικράς Ασίας στη Ρώμη, όταν χάθηκε, μετέφερε μια μέλλουσα νύφη και την προίκα της.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι περιμένουν ακόμα πολλά περισσότερα στοιχεία από το φορτίο να βρεθούν και να παραμένουν αισιόδοξοι για την εξεύρεση πρόσθετων εξαρτημάτων από το μηχανισμό των Αντικυθήρων, ή άλλα αυτόματα. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην τοποθεσία την επόμενη χρονιά για να συνεχίσουν τις εξερευνήσεις.

Aόρατα Γεγονότα
Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Νέα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (ΦΩΤΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις