Συνελήφθη ο αρχιμανδρίτης-πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών

Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ελεήμονος Εταιρίας-Γηροκομείο Αθηνών αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για οφειλές στην εφορία που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ φαίνεται να υπάρχει και οφειλή της Ελεήμονος Εταιρίας προς το ΙΚΑ που ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Γηροκομείου μεταφέρθηκε στην Ευελπίδων προκειμένου να περάσει Αυτόφωρο.


Το Hot Doc και το Κουτί της Πανδώρας, πρώτα έχουν αποκαλύψει τα σκάνδαλα που βύθισαν το Γηροκομείο Αθηνών, με τα στοιχεία για το όργιο κακοδιαχείρησης και αυθαιρεσίας στο Γηροκομείο Αθηνών να ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τον φάκελο να βρίσκεται συγκεκριμένα στα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Ράικου.

Τα αστρονομικά ποσά που έκαναν φτερά τα τελευταία χρόνια από τα ταμεία του Γηροκομείου Αθηνών, με το μάρμαρο να πληρώνουν ως επί το πλείστον τα αναρίθμητα κληροδοτήματα που κατά καιρούς άφησαν τρόφιμοι ή ευεργέτες ώστε να διασφαλίσουν την μελλοντική ευημερία και εύρυθμη λειτουργία του προκαλούν ίλιγγο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πολλά από τα ακίνητα αυτά κατοικούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι σχετικές συμβάσεις με το Γηροκομείο. Ποιος είναι επομένως αυτός που εισπράττει – αν εισπράττει – τα ενοίκια για πολλά ακίνητα σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας;

Πολλά από αυτά αν και έχουν εμφανιστεί από τη διοίκηση του Γηροκομείου άδεια, είναι κοινό μυστικό ότι κατοικούνται – ίσως εδώ και μήνες, ίσως και χρόνια - σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία σύμβαση ενοικίασης και ενώ υφίσταται ειδική υπηρεσία ακινήτων στην Ελεήμονα Εταιρία στην οποία προΐστατο η ανιψιά του Προέδρου μέχρι τις 30/4/2013.

Σε ένα μάλιστα από αυτά στο Κολωνάκι φέρεται να διαμένει δωρεάν πολύ γνωστός δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού, σε άλλο που υποτίθεται ότι ήταν κλειστό για έξι μήνες βρέθηκαν φρέσκα φρούτα ενώ για ένα τρίτο για κάποιον ανεξήγητο λόγο αγοράστηκε με έξοδα της Ελεήμονος φούρνος μικροκυμάτων και στρώμα!

Πολλά ερωτήματα προκαλεί ακόμη μία υπόθεση του Γηροκομείου που πολλοί επιχείρησαν να κρατήσουν στο σκοτάδι. Στις 5 Μαρτίου του 2013 σε τυχαίο έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ στο Γαλάτσι, δύο άνδρες βρέθηκαν να έχουν στο όχημά τους τσάντα με ασημικά μαχαιροπίρουνα και ικανό αριθμό ασημένιων δολαρίων. Ο ένας από τους δύο τυγχάνει να είναι υδραυλικός στο ίδρυμα.

Κατόπιν έρευνας και ενώ μέλη του ΔΣ έκαναν λόγο για μερικές... κατσαρόλες, σύμφωνα με πληροφορίες μας το περιεχόμενο της τσάντας ανήκε σε ακίνητο της κληρονομιάς Σταυριανού. Μετά από δριμύτατη διαμάχη για το μέλλον των ασημικών, αυτά τοποθετήθηκαν στο κτίριο «Ευγηρία» του Γηροκομείου, χωρίς ωστόσο να απογραφούν, με αποτέλεσμα να μπορούν οι ελάχιστοι άνθρωποι που γνωρίζουν που βρίσκονται να... βουτήξουν το χέρι στο μέλι.

Οι μαύρες τρύπες στα ταμεία του Γηροκομείου Αθηνών, οι επί σχεδόν τρία χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι και κυρίως το όργιο κακοδιαχείρισης της αμύθητης περιουσίας των κληροδοτημάτων, σε πολλές περιπτώσεις κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και χωρίς το «πράσινο» φως του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων και της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων, που αποκαλύφθηκαν από το Hot Doc αποτελούν πλέον αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των υπηρεσιών της δημοτικής Αρχής έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.

Τα «πολυτελή γκαλά» του Γηροκομείου

Την περίοδο των «παχιών» αγελάδων και ενώ στο τιμόνι του ιδρύματος βρισκόταν ήδη ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, στο Γηροκομείο λάμβαναν χώρα εκδηλώσεις που πιο πολύ παρέπεμπαν σε πολυτελή γκαλά παρά σε... ελεήμονα εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο του 2007 το Γηροκομείο διοργάνωσε μία μεγάλη συναυλία με τον ιταλό τενόρο Αντρέα Μποτσέλι για να διασκεδάσει τους ηλικιωμένους αλλά και τους υψηλά ιστάμενους προσκεκλημένους. Το κόστος της επίμαχης συναυλίας καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, με τους εργαζόμενους του Γηροκομείου να κάνουν λόγο για τεράστια ποσά που εκταμιεύθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Όπως όμως αποκάλυψε το Hot Doc, τα ποσά που πληρώθηκαν για τη διοργάνωση της συναυλίας δεν ήταν τα μόνα που βάρυναν το Γηροκομείο. Σύμφωνα με δύο αποφάσεις επιβολής προστίμου (Νο 41 και 42) της ΔΟΥ Ψυχικού στις 23/1/2013, το Γηροκομείο «προέβη στη λήψη εικονικών ως προς το πρόσωπο τιμολογίων, τα οποία εκδόθηκαν από την αλλοδαπή εταιρία De Walden Music.

Το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στην Ελεήμονα Εταιρία Αθηνών για την λήψη πλαστών τιμολογίων ανέρχεται στις 402.443,10 ευρώ. Επιπλέον «για τη λήψη του υπ' αριθ. ΤΠ.Δ.ΑΠ 2604/15-1-2008 μερικώς εικονικού ως προς τη συναλλαγή και αξία τιμολογίου» η ΔΟΥ Ψυχικού επέβαλε πρόσθετο πρόστιμο 14.068,30 ευρώ.

Τα πρόστιμα της εφορίας για τα πλαστά τιμολόγια στο γηροκομείο Αθηνών, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για τον «τρύπιο κουβά» των κληροδοτημάτων δεκάδων εκατομμυρίων, αφήναν έκθετη τη διοίκηση του Σωματείου και καθιστούσαν επιτακτική την επέμβαση των αρμόδιων αρχών για τη διάσωση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών και τη συνέχιση του πραγματικού της σκοπού.

Για την υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο πια ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, από την απάντηση της οποίας προέκυπτε ότι πράγματι για το θέμα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Επίκουρο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αντώνη Ελευθεριάνο.

Αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας
Αόρατα Γεγονότα

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'