Πως θα φτιάξεις τη δική σου Ρακή στη χύτρα ταχύτητας -Πως κάνεις το δικό σου αποστακτήριο (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Ο μπλόγκερ Γιώργος Ανεστόπουλος διάλεξε δύο άρθρα από το διαδίκτυο σχετικά με τις διαφορετικές πλευρές του πράγματος. Κατ' αρχήν το "τυπικό" (βαρετό αλλά ενδιαφέρον...ουσιώδες για όποιον θέλει να ασχοληθεί) της υπόθεσης...μετά, πιο "κάτω" οι "συνταγές" και οι "πατέντες"...και στο τέλος τρία διαφορετικά βίντεο....δείτε, δείτε...θα καταλάβετε...


Βεβαιώσεις Αμπελοκαλλιεργητών για έκδοση άδειας απόσταξης

Το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων, ενόψει έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου για τη λειτουργία αμβίκων των μικρών αποσταγματοποιών (άρθρο 7Ε του ν. 2669/2001) ενημερώνει τους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων ότι:

- Η αποστακτικής περιόδου από το Υπουργείο Οικονομικών ορίζεται από 20 Οκτωβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2014.

- Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόμιση από τους αμπελοκαλλιεργητές βεβαίωσης από την αρμόδια Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου-ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, τη θέση και την έκταση του αμπελιού, καθώς και της ποσότητας των πρώτων υλών που παρήχθησαν. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (19 Δεκεμβρίου 2014) από το γραφείο 117 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

- Για την έκδοση βεβαίωσης απαιτείτε προηγουμένως υποχρεωτικά από τους παραγωγούς η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συγκομιδής για το έτος 2014 μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Οι αμπελουργοί των οποίων οι αμπελώνες ή οι κληματαριές τους καταλαμβάνουν έκταση μικρότερη του 1 στρέμματος και το παραγόμενο προϊόν δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής.

Στους παραγωγούς αυτούς η σχετική βεβαίωση εκδίδεται από τον οικείο Δήμο.

http://dmanteio.blogspot.gr

(τέλος τα "τυπικά"....πάμε στις "οικιακές πατέντες" τώρα)
.......................................


Χειροποίητη σπιτική ρακή 

Ξέφυγα πάλι λίγο από το θέμα του μπλόγκ με αυτή την ανάρτηση, απλά είναι η πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω σπιτική ρακή και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου που τα κατάφερα καθώς και την πατέντα του αποστακτήρα που έκανα στο σπίτι μου και που μπορεί να την κάνει ο καθένας και να φτιάξει το δικό του σπιτικό τσίπουρο, ρακή ή απόσταγμα σταφυλιού.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα, δεν είναι με γλυκάνισο όπως μπορείτε να διακρίνετε από το χρώμα στην φωτό, αυτό οφείλετε από τον σωλήνα που χρησιμοποίησα και θα σας εξηγήσω παρακάτω τον λόγο, ίσος είναι το μοναδικό λάθος στο τελικό αποτέλεσμα, παντός η γεύση είναι εξαιρετική και πιστέψτε με δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ρακές του εμπορίου.

Τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι. Σταφύλια, ένα πλαστικό βαρελάκι, όσο λίτρα είναι το βαρέλι τόσα κιλά να είναι και τα σταφύλια, μια χύτρα ταχύτητας, έναν σωλήνα χάλκινο, (εγώ επειδή δεν είχα χρησιμοποίησα πλαστικό γιαυτό και το αποτέλεσμα του χρώματος της ρακής), έναν παλιό κουβά και ένα μάτι ηλεκτρικής κουζίνα ή ακόμα καλύτερα γκαζάκι.
Η αναλογία σταφυλιού ρακής είναι 5/1 δηλαδή 5 κιλά σταφύλια θα μας αποδώσουν 1 λίτρο ρακή.




Πλένουμε καλά το σταφύλι, βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κοτσανάκια μπορούμε γιατί τα κοτσάνια μας δίνουν την κακή αλκοόλη που δεν θέλουμε, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα πατάμε καλά για να βγουν όλοι οι χυμοί του σταφυλιού.
Όλο αυτό το μείγμα το βάζουμε στο βαρέλι και εδώ είναι το πιο βαρετό κομμάτι της υπόθεσης αλλά το πιο σημαντικό.




Πρέπει να αφήσουμε το βαρέλι σε εξωτερικό χώρο με λίγο ανοιχτό το καπάκι για 21 μέρες τουλάχιστον για να γίνει η ζύμωση του σταφυλιού. Να το παρακολουθούμε συνέχεια και όταν βλέπουμε ότι έχει φουσκώσει το ανακατεύουμε για να ξανά φουσκώσει, θα το δείτε και να βράζει και θα μυρίζει σαν οινόπνευμα, όταν πλέον το σταφύλι έχει κάτσει στο πάτο του βαρελιού, τότε είναι η μεγάλη στιγμή για να αρχίσουμε το απόσταγμα και να γεμίσει το σπίτι μεθυστικές μυρωδιές.
Βάζουμε στην χύτρα το μείγμα του σταφυλιού με τα υγρά του, περίπου μέχρι την μέση και την κλείνουμε σφιχτά. Στην βαλβίδα της χύτρας τοποθετούμε την μια άκρη του σωλήνα μας μαζί με έναν σφιγκτήρα για να μην μας φύγει.





Κάνουμε μια τρύπα στον παλιό κουβά τόσο ώστε να περάσει η άλλη άκρη
του σωλήνα μας, απλώνουμε κυκλικά τον σωλήνα στον κουβά και τον γεμίζουμε με νερό για να κρυώνουν οι ατμοί που θα βγαίνουν από την χύτρα για να υγροποιούνται και να μας δώσουν την ρακή που θα βγαίνει σε σταγόνες.

Επειδή το νερό στον κουβά θα ζεσταίνετε θα πρέπει να τον ανανεώνουμε συνέχεια με κρύο. Τις πρώτες σταγόνες που θα βγουν καλό είναι να τις κρατήσετε χόρια επειδή έχουν πολύ αλκοόλ. Μην το πετάξετε κρατήστε το για εντριβές ή για να αποστειρώσετε κάτι. Να δοκιμάζετε συχνά τις σταγόνες που βγαίνουν μέχρι να δείτε ότι δεν έχει αρκετό οινόπνευμα, τότε βγάλτε την χύτρα από την φωτιά και απολαύστε το δημιούργημα σας.

Όποιος θέλει να έχει πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα μπορεί να προμηθευτεί αλκοολόμετρο και πεχάμετρο και να φτιάξει την ρακή του όσους βαθμούς επιθυμεί.
Εγώ το έκανα εμπειρικά και σύμφωνα με την εμπειρία που έχω η ρακή μου βγήκε περίπου 70-80 βαθμούς, αρκετά δυνατό δηλαδή. Και ένα μικρό μυστικό, το σταφύλι που θα βγάλουμε από την χύτρα δεν το πετάμε αλλά το βάζουμε πάλι στο βαρέλι μαζί με ζάχαρη περίπου 5/1 και το ξανά αφήνουμε να ζυμώσει πάλι για 21 μέρες ώστε να ξανά φτιάξουμε και άλλη δόση ρακής. Λίγο κατώτερης ποιότητας αυτή τη φορά αλλά οικονομικό γιατί δεν θα έχουμε αγοράσει και άλλα σταφύλια.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

πηγή http://ha-andart.blogspot.gr/

Βίντεο με τη διαδικασία παραγωγής του Ηπειρώτικου τσίπουρου


Βίντεο με τη διαδικασία παραγωγής της Κρητικής Τσικουδιάς/Ρακής


Κι ένα βίντεο με την "πατέντα" ενός Κρητικού Ομογενή στην Αυστραλία για να παράγει σε κατσαρόλα πάνω στην ψησταριά του τη δική του Ρακή... επίσης, όποιος σκέπτεται ν' αφήσει τον τόπο του και να μεταναστεύσει, με αυτό το βίντεο θα καταλάβει τι έχει να τραβήξει (συναισθηματικά) μακριά απ' τη χώρα του...ναι, αυτή την άθλια κοινωνία όπως την λέμε όσοι βιώνουμε τον εφιάλτη της καθημερινά εδώ...μ' αυτό το μικρό βίντεο θα καταλάβει "τι είναι αυτό που θα του λείψει αφόρητα" εκεί έξω, μακριά από την Πατρίδα του...

Καλές Ρακές σε όλους...

Αόρατα Γεγονότα
Από το http://aegeanhawk.blogspot.gr


Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'