Τι έκανε ο Braveheart για τη Σκωτσέζικη Ανεξαρτησία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα 18 του Σεπτέμβρη, 2014, οι ψηφοφόροι στη Σκωτία λαμβάνουν μέρος σε ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει τη μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε λίγες ώρες το δημοψήφισμα τελειώνει.
Το ερώτημα που τίθεται είναι "Εάν η Σκωτία θα είναι ανεξάρτητη χώρα;" και αν νικήσει το Ναι, θα οδηγήσει σε έναν χωρισμό μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας, μια ένωση που ιδρύθηκε το 1707.


Είκοσι χρόνια πριν, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας περιοριζόταν σε μια μικρή μειοψηφία -αλλά η ταινία Braveheart, την άνοιξη του 1995, άλλαξε την τύχη της. Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον, αφηγείται την ιστορία του Γουίλιαμ Γουάλας, ενός πολέμαρχου της Σκωτίας που παλεύει ενάντια στην αγγλική κυριαρχία κατά το τέλος του 13ου αιώνα.
Το Braveheart ήταν μια τεράστια επιτυχία, δημιουργώντας πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις στα box office, και κερδίζοντας πέντε βραβεία Όσκαρ στα 68α Academy Awards, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ της Καλύτερης Ταινίας.

Η επίδραση της ταινίας στη Σκωτία ήταν ακόμη πιο βαθιά, και δημιούργησε ένα νέο κίνημα εθνικισμού. Ο Lin Anderson, συγγραφέας του Braveheart στο From Hollywood to Holyrood, εξήγησε σε μια συνέντευξη του "Έχει γίνει μέρος του υφάσματος της Σκωτίας. Υπήρχε θυμός που οι άνθρωποι δεν ήξεραν ποιος ήταν ο William Wallace και είχαν εξαπατηθεί από την ιστορία τους. Αλλά είτε είναι μύθος ή πραγματικότητα, δημιούργησε ένα φιλόδοξο εθνικό ήρωα σε μια εποχή που οι ήρωες χρειάζονται".

Το Braveheart είναι επίσης εμφανώς ιστορικά ανακριβής, ακόμη και για τα πρότυπα του Hollywood: οι Σκωτσέζοι φορούν σκωτσέζικες φούστες kilts, όταν αυτά ρούχα δεν εφευρέθηκαν παρά 300 χρόνια αργότερα, η ιδέα του Jus Primae Noctis, ο Wallace έχει ένα ρομάντσο με την Ισαβέλλα της Γαλλίας, υπονοώντας ότι ήταν ο πατέρας του Edward III. Επιπλέον, η ταινία δαιμονοποιεί τους Άγγλους και τοποθετεί τους Σκωτσέζους ως θύματα της τυραννίας τους. Ο Σκωτσέζος ιστορικός Allan Massie ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέκριναν την ταινία: "Η Κακή ιστορία είναι δυνητικά επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση, το Braveheart δύσκολα μπορεί να αποτύχει να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη Αγγλοφοβία που υπάρχει, σε πολλούς Σκωτσέζους, ένα ολέθριο χαρακτηριστικό της χώρας μας σήμερα. Αν το κάνει, θα είναι όχι μόνο μια κακή ταινία, αλλά μια αξιοθρήνητη και επιζήμια ταινία".

Δείτε επίσης:





Οι ιστορικές ανακρίβειες δεν σταμάτησαν τους υποστηρικτές του σκωτσέζικου εθνικισμού από τη χρήση της ταινίας για την προώθηση των αιτιμάτων τους. Μέλη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος θα στέκονταν έξω από θέατρα και σινεμά, να μοιράζουν φυλλάδια στους κινηματογραφόφιλους, ενώ ο Alex Salmond, ηγέτης του κόμματος σχολίασε, "Ο William Wallace ήταν ένας μαχητής για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Θα ήμουν στο πλευρό του στη μάχη του Stirling Bridge". Αυτός είναι τώρα ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της πλευράς Ναι στο δημοψήφισμα.

Στην πορεία προς την ψηφοφορία του τρέχοντος έτους οι πολιτικοί που οδηγούν την πλευρά του Ναι έχουν μείνει μακριά από τη χρήση της ταινίας για την εκστρατεία τους, ή από το να τονίσουν αυτό που βλέπουν ως μεσαιωνική αγγλική αδικία προς τη Σκωτία. Ωστόσο, η ταινία παραμένει ένα σταθερό θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι μια συλλεκτική έκδοση DVD για την 20η επέτειο του κυκλοφόρησε και αρκετοί παράγοντες της ταινίας ανακοίνωσαν ότι ήταν υποστηρικτές της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας.

Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση Αόρατα Γεγονότα

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Τι έκανε ο Braveheart για τη Σκωτσέζικη Ανεξαρτησία (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'