Μυστήρια της Γης: Ο Δίσκος της Φαιστού

Το 1908 ένας Ιταλός αρχαιολόγος εισχώρησε στα ερείπια της Φαιστού, ένα αρχαίο μινωικό ανάκτορο στη νότια ακτή της Κρήτης. Σε ένα υπόγειο αποθετήριο του ναού, μεταξύ καμένων οστών, σκόνη και στάχτες, βρήκε έναν εντυπωσιακό άθικτο χρυσής απόχρωσης δίσκο. Η ανακάλυψη αυτή είναι γνωστή ως ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια της αρχαιολογίας: Ο Δίσκος της Φαιστού.


Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια μεγάλη, καφεκίτρινου χρώματος, ψημένη πήλινη πινακίδα, περίπου 15 εκατοστά σε διάμετρο και πάχος 1 cm. Και οι δύο πλευρές του δίσκου καλύπτονται με μια σπείρα παράξενων συμβόλων φτιαγμένα από σφραγίδα, που με πορεία από αριστερά προς τα δεξιά καταλήγοντας στο κέντρο του δίσκου. Είναι τεκμηριωμένο ότι τα 45 μοναδικά σύμβολα έγιναν πατώντας ιερογλυφικές σφραγίδες στον υγρό, μαλακό πηλό του δίσκου.
Ο Δίσκος της Φαιστού, με λεπτομέρεια
Ο αρχαιολόγος Luigi Pernier βρήκε το δίσκο σε ένα υπόγειο δωμάτιο κάτω από το συγκρότημα των ανακτόρων κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Η τοποθεσία είχε υποστεί κατάρρευση που οφείλεται σε σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη. Άλλα αντικείμενα, όπως το τσεκούρι στο Αρκαλοχώρι, έχουν ανακαλυφθεί και αλλού στην Κρήτη που κοσμούνται από παρόμοια σύμβολα, πιστεύεται ότι είναι η Γραμμική Α, το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Ελλάδα και δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα.

Δείτε επίσης:
Tο πρώτο μινωικό CD rom ο Δίσκος της Φαιστού, Σύμπακτος Δίσκος-Ακούστε τον Δίσκο (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Luigi Pernier (23 Νοέμβρη 1874 -18 Αύγουστος 1937), Ιταλός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη του δίσκου της Φαιστού
Το σάιτ Interkriti γράφει για την αρχαία πόλη, "Η Φαιστός ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού και η πιο πλούσια και ισχυρή πόλη στη νότια Κρήτη. Κατοικήθηκε από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι την ίδρυση και εδραίωση των μινωικών ανακτόρων του 15ου αιώνα π.Χ. [...] Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Φαιστός ήταν η έδρα του βασιλιά Ραδάμανθυ, αδελφό του Μίνωα. Ήταν, επίσης, η πόλη που γέννησε το μεγάλο σοφό και μάντη Επιμενίδη, έναν από τους επτά σοφούς του αρχαίου κόσμου".

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές συζητούν για το σκοπό του μυστηριώδους δίσκου, τι σημαίνουν τα κωδικοποιημένα σύμβολα, ακόμα και πότε δημιουργήθηκε.
Το ανακτορικό συγκρότημα, τα ερείπια της Φαιστού, Κρήτη, Ελλάδα
Αινιγματικά σύμβολα

Η πιο περίεργη πτυχή των δίσκων είναι τα ιερογλυφικά με πορεία σπιράλ στις δύο πλευρές. Τα σύμβολα είναι εικονογράμματα, που απεικονίζουν εικόνες συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που βαδίζει, ένα κεφάλι με τατουάζ, ένα κράνος, ένα βέλος, χειροπέδες, γάτες, αετούς, και πολλά άλλα.

Τόσο ο Sir Arthur Evans, που ανακάλυψε τη μινωϊκή πρωτεύουσα Κνωσό το 1900, όσο και ο Luigi Pernier προσπάθησαν να μεταφράσουν τους δίσκους, αλλά απέτυχαν. Από εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον 26 αξιοσημείωτες προσπάθειες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα. Είναι δεδομένο ότι η γραφή είναι η Γραμμική Α, μια γραφή που δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γνωστή γλώσσα, αλλά ορισμένοι μελετητές προτείνουν ότι είναι συλλαβική γραφή που σχετίζεται με διάφορες γλώσσες, όπως των Χετταίων, τα ομηρικά ελληνικά, ινδοευρωπαϊκή ή σημιτική γλώσσα. Το WMMagazin γράφει σε ένα άρθρο ότι μια "πειστική" μετάφραση του δίσκου της Φαιστού από τον Petr Kovar αποκάλυψε ότι η γραφή είναι πρωτοσλαβική. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια επίσημη συμφωνία για την τελική μετάφραση.
Γραφή Γραμμικής Α, γραπτά σύμβολα από μελάνι ολοκληρώνουν την εσωτερική επιφάνεια του κυπέλλου- Τρίτη Μεσομινωϊκή περίοδος
Οι ερμηνείες ως προς τη σημασία των συμβόλων του δίσκου περιλαμβάνουν μια αρχαία προσευχή, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα αστρονομικό έγγραφο, ένα έγγραφο από την Ατλαντίδα, μια ιστορία περιπέτειας, μια περιγραφή του μυθικού λαβύρινθου, τελετές μύησης για τις νέες γυναίκες, ή ένα ηλιακό ημερολόγιο.

Οι ερευνητές διαφωνούν για το αν τα σύμβολα πρέπει να διαβάζονται από το κέντρο του δίσκου προς τα έξω ή το αντίστροφο. Επίσης δεν έχουν αποφασίσει κατά πόσον, αφού τα σύμβολα μεταγράφονται σε κείμενο, θα πρέπει να διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά, ή αριστερά προς τα δεξιά.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες αποκρυπτογράφησης κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ανεπιτυχής, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία για να κάνουν μια έγκυρη ανάλυση μέχρι να βρεθούν περισσότερα σύμβολα.
Λεπτομερές διάγραμμα ορισμένων συμβόλων του δίσκου της Φαιστού
Είναι ο Δίσκος Αληθινός ή Φάρσα;

Οι ειδικοί δέχονται γενικά το δίσκο ως αυθεντικό, αλλά ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι το τεχνούργημα μπορεί να είναι μια πολύπλοκη απάτη ή πλαστογραφία. Τα αρχεία της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε από τον Pernier εκείνη την εποχή ήταν λεπτομερή, αλλά δεν κατέληξαν σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα της κατασκευής μέσω των εξετάσεων γεωχρονολόγησης. Ως εκ τούτου, οι θεωρίες για την χρονολόγηση κυμαίνονται από το 1700 π.Χ. στο 1400 π.Χ., και πιο συγκεκριμένα στη Μέση ή Ύστερη Μινωική εποχή.

Ορισμένοι αναρωτιούνται αν ο Luigi Pernier δημιούργησε ο ίδιος το δίσκο, αλλά η ανακάλυψη και άλλων αντικειμένων με τα σύμβολα της Γραμμικής Α δείχνουν το αντίθετο. Επιπλέον, δημιουργώντας μια πλαστογραφία, θα ήταν μια πολύ τολμηρή και δύσκολη απάτη για να διαρκέσει τόσο πολύ, να κοροϊδεύει τους εμπειρογνώμονες και τους αρχαιολόγους για περισσότερο από έναν αιώνα.

Μέχρι ο κώδικας της Φαιστού ραγίσει τελικά και η αλήθεια αποκαλυφθεί, ο χρυσός δίσκος θα συνεχίσει να κινεί την περιέργεια στους γλωσσολόγους, τους αναλυτικούς αποκρυπτογράφους και τους λάτρεις του καλού αρχαίου μυστηρίου.

Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_Disc
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_Disc#mediaviewer/File:Diskos.von.Phaistos_Detail.3_11-Aug-2004_asb_PICT3374.JPG
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Arkalochori_Axe
  4. http://www.heraklion-crete.org/phaistos.html
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_Disc#mediaviewer/File:Phaistos_01.jpg
  6. http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2011010004
  7. http://www.interkriti.org/crete/iraklion/phaistos.html
  8. http://en.wikipedia.org/wiki/Minoan_chronology
  9. http://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_Disc#mediaviewer/File:Crete_-_Phaistos_disk_-_side_A.JPG


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Μυστήρια της Γης: Ο Δίσκος της Φαιστού από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'