Άγιος Ιωάννης της Εφέσσου, κατέστρεψε τους ναούς, τα "είδωλα" των Ελλήνων και τους έριχνε στα θηρία

Του Εμμανουήλ Παπά
Στις 3 Αυγούστου, η εκκλησία του κράτους που ζούμε και ονομάζει εαυτόν Ελληνικό, εορτάζει την μνήμη του ΑΓΙΟΥ Ιωάννη της Εφέσου. Ποιος είναι ο Ιωάννης της Εφέσου; Πότε έζησε; Τι έκανε;


Το επίσημο αγιολόγιο γράφει:

Βιογραφία
Η μνήμη τους φέρεται σε δύο Κώδικες, τον Πατμιακό 266 και τον Παρισινό 152 Sap ως έξης: «Τῶν ἐν ἁγίοις πατέρων ἠμῶν καὶ ἀρχιεπισκόπων γενομένων Ἐφέσου Ἰωάννου τοῦ μονάχου καὶ Ἰωάννου τοῦ νέου».

Σε Παρισινό Κώδικα η μνήμη τους επαναλαμβάνεται και την 4η Αυγούστου.

Για καλή τύχη των χριστιανών φίλων μου, ξέρω εγώ τι έκανε ο Ιωάννης Εφέσου ο μοναχός. Ο οποίος είναι και άγιος. Οπότε του χρόνου στις 3 Αυγούστου να πάνε στις εκκλησιές και να ανάψουν ένα κερί να τον ευχαριστήσουν.

Από που ξέρω για τον Ιωάννη της Εφέσου τον μοναχό; Μα ο ίδιος μας άφησε απομνημονεύματα. Μόνο που έχει και κάτι σκληρές περιγραφές, από εκείνες που θα σφίξουν το στομάχι του κάθε ένα που εκτός από χριστιανός αισθάνεται έστω και λίγο Έλληνας. Ας αρχίσουμε λοιπόν πρώτα από όλα με την συμπλήρωση για τους χριστιανούς του αγιολόγιου:

Βιογραφία:

Ο Ιωάννης Εφέσου ο μοναχός ή Ιωάννης ιεροεξεταστής κατάγεται από την Άμιδα της Άνω Μεσοποταμίας. Το 542 ονομάστηκε "εντεταλμένος επί των παγανιστών" (Super paganus) για την περιοχή της δυτικής Μικράς Ασίας. Ο ιεροεξεταστής εξιστόρησε ο ίδιος την εκστρατεία του: Έκτισε εικοσιτέσσερις εκκλησιές και τέσσερις μονές και κατέστρεψε έναν οίκο των ειδώλων όπου οι εθνικοί τελούσαν ετήσιους εορτασμούς με τους ιερείς τους. Το 558 ο Ιωάννης έγινε επίσκοπος Εφέσου (εξ ου και το όνομά του) και το 562 εξαπέλυσε νέους διωγμούς. Όπως μας γράφει ο ίδιος ο Ιουστινιανός πλήρωσε τα λεφτά των ενδυμάτων για την βάφτιση, ενώ έδινε και χρυσά στους νέους χριστιανούς με την προϋπόθεση ότι θα βοηθούσαν και οι ίδιοι στην "καταστροφή των ναών, ανατροπή των ειδώλων, γκρέμισμα των βωμών και κοπή των αναρίθμητων δέντρων που λάτρευαν."

Δείτε επίσης:

Αλλά ο Ιωάννης μέσα στα άλλα, θα μας περιγράψει και μία παράξενη ως προς την χρονολογία και ανατριχιαστική ως προς τα γεγονότα ιστορία. Είμαστε στα 580 περίπου, επί βασιλείας Τιβέριου. Σε μία εποχή, όπου σύμφωνα με τα επίσημα βιβλία μας, δεν υπάρχουν πλέον εθνικοί. Όλοι οι Έλληνες έχουν ασπαστεί τον χριστιανισμό. Ας δούμε όμως τι μας εξιστορεί ο Ιωάννης:

Ο Τιβέριος έστειλε έναν στρατηγό να καταστείλει μια εξέγερση των Ιουδαίων και των Σαμαρειτών, διατάζοντάς τον να ασχοληθεί καθ' οδόν με τους παγανιστές της Ηλιούπολης (Μπααλμπέκ). Οι κοιλάδα Μπεκάα υποτάχθηκε στο κράτος του τρόμου. "Συνέλαβε πολλούς, τους διαπόμπευσε, τους σταύρωσε και τους σκότωσε" (έτσι ακριβώς τα γράφει ο άγιος). Υπό την πίεση των βασανιστηρίων, τα θύματα κατέδιδαν τους ομόθρησκους τους, που βρισκόταν "στις περισσότερες πόλεις της ανατολής και ιδιαίτερα στην Αντιόχεια". Ανάμεσά τους και τον κυβερνήτη της επαρχίας, Ανατόλιο, ο οποίος ετοιμαζόταν να λάβει μέρος σε μία τελετή προς τιμήν του Διός, στο σπίτι ενός εθνικού ιερέα στην Έδεσσα. Όταν περικυκλώθηκε το σπίτι ο ιερέας αυτοκτόνησε με ένα ξυράφι. Οι πιστοί είδαν τους διώκτες και δεν πλησίασαν το σπίτι, αλλά τα ονόματά τους αποκαλύφθηκαν από τους υπηρέτες του ιερέα, έναν ανάπηρο γέροντα και μία ηλικιωμένη (δεν ξέρω τι σόι υπηρέτες ήταν αυτοί) οι οποίοι συνελήφθησαν δίπλα στο πτώμα και τα λατρευτικά σκεύη του κυρίου τους. Μέσα στους συλληφθέντες ήταν και ο κυβερνήτης Ανατόλιος, ο οποίος προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα άλλοθι, έσπευσε μέσα στην νύχτα να επισκεφθεί το σπίτι του επισκόπου, τάχα για να συζητήσει μαζί του, ένα θέμα της Αγίας γραφής. Τον συνέλαβαν έξω από την επισκοπή.

Μετά από μία πρόχειρη δίκη, ακολούθησε νέο κύμα καταγγελιών και διώξεων.

Προσέξτε εδώ τώρα τι μας γράφει τώρα ο Ιωάννης. Προσέξτε καλά:

Ο πατριάρχης Αντιοχείας και ένας μοναχός, που εντωμεταξύ έγινε επίσκοπος Αλεξανδρείας, εμπλέχτηκαν σε μία υπόθεση ανθρωποθυσίας (!!!) στην Δάφνη. Στη συνέχεια ο καταδότης, βρέθηκε νεκρός στο κελί του και θεωρήθηκε ότι δολοφονήθηκε για να μην αποκαλύψει περισσότερα. "Για την τιμή του χριστιανισμού", οι αρχές αποφάσισαν να μην ενοχλήσουν άλλο τους επισκόπους.

Αντιθέτως για το έγκλημα της ελληνικής θρησκείας, οι έρευνες συνεχίστηκαν, και ο Ανατόλιος "έπεσε θύμα της θείας δίκης": Μία εικόνα του χριστού την οποία είχε κρεμάσει ως απόδειξη της πίστης του, γύρισε τρεις φορές την όψη της στον τοίχο. (!!!) Μετά από εξέταση αποδείχτηκε ότι πίσω από την εικόνα υπήρχε κρυμμένο είδωλο του Απόλλωνα! Έτσι ο Ανατόλιος μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους σύρθηκαν στην Κων/πολη για να δικαστούν κεκλεισμένων των θυρών.

Στην πόλη όμως άρχισαν ταραχές από το φανατικό πλήθος χριστιανών, μήπως και εξαγοραστούν οι δικαστές και φανούν επιεικείς με τους ειδωλολάτρες. Η πόλη βρισκόταν σε αναβρασμό από τα όσα έμαθαν για την Αντιόχεια. Το πλήθος εισέβαλε στο δικαστήριο, και στο αποκορύφωμα της μανίας τους έσπασε το ντουλάπι που περιείχε τα χρήματα της εγγύησης το οποίο ήταν γεμάτο χρυσό. Δύο άτυχοι υπόδικοι, ένας άντρας και μία γυναίκα , μάλλον οι μόνοι που δεν είχαν πληρώσει εγγύηση, απήχθησαν, σύρθηκαν στο λιμάνι και πετάχτηκαν πάνω σε μία βάρκα. Ο όχλος απαίτησε από έναν δήμιο να τους κάψει ζωντανούς. Εκείνος αρνήθηκε και αυτοί τον πέταξαν στη βάρκα με τους δύο παγανιστές και της έβαλαν φωτιά. Ο δήμιος πήδηξε και σώθηκε, οι άλλοι δύο κάηκαν ζωντανοί!

Μετά από όλα αυτά, στη μεγάλη δίκη που έγινε, οι ποινές δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ιδιαίτερα σκληρές. Ο Ανατόλιος δεν καταδικάστηκε απλός σε θάνατο. Βασανίστηκε, τον ξέσκισαν άγρια θηρία, και στο τέλος σταυρώθηκε. Τα πτώματα των καταδικασμένων "τα μεταχειρίστηκαν σαν κουφάρια όνων". Τα έσυραν στους δρόμους και τα πέταξαν έξω από τα τείχη, στους δημόσιους σκουπιδότοπους. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και μετά τον θάνατο του Τιβέριου (582) και όσοι κρίνονταν ένοχοι (δηλαδή παρέμεναν Έλληνες), ρίχνονταν στα θηρία και καίγονταν.

Ο Ιωάννης της Εφέσου (ο άγιος) στον οποίο οφείλουμε αυτή την εκπληκτική μαρτυρία την οποία όμως δεν μας την διδάσκουν στα αγιολόγια και στα σχολεία, καταλήγει έτσι φίλοι μου: "κάθε μέρα καταγγέλονται και περισσότεροι, και λαμβάνουν την ανταμοιβή των πράξεών τους, σ' αυτόν τον κόσμο και τον άλλον".

Έτσι λοιπόν φίλοι μου για να συμπληρωθεί σωστά το αγιολόγιο της εκκλησίας. Όπως θα ήθελε ο ίδιος ο άγιος άλλωστε. Και του χρόνου όλοι εσείς οι χριστιανοί, απόγονοι όπως λέτε των Ελλήνων, στις 3 Αυγούστου, που θα ανάψετε ένα κερί στον άγιο, να θυμηθείτε και τα μαρτύρια του Ανατόλιου και των άλλων προγόνων σας και να κάνετε μία προσευχή στον άγιο, να τους λυπηθεί εκεί στον "άλλο κόσμο".

Επίσης όταν ένας πληρωμένος θεολόγος θα σας λέει ότι οι Έλληνες, "οικειοθελώς και προθύμως ασπάστηκαν πρώτοι τον χριστιανισμό, να του πείτε να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να το επαναλάβει.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ
Αναδημοσίευση από το emmanouilpapas
Αόρατα Γεγονότα


Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'