"Ατομική Βόμβα" Πούτιν: Μπλοκάρει τα ανταλλακτικά των S-300 -Μπλοκάρει τις εισαγωγές αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και χτυπά τους Έλληνες αγρότες

Η απόφαση αντιμέτρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις κυρώσεις της ΕΕ δεν εξαιρούν τη χώρα μας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Ρώσων αξιωματούχων προς την Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες.


Την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για απαγόρευση ή περιορισμό για ένα χρόνο των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από χώρες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς θα σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Το διάταγμα της ρωσικής προεδρίας, καθώς αφορά το σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ, η οποία έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν εξαιρεί την Ελλάδα.

Ας δούμε τώρα τι γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ИТАР-ТАСС. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ИТАР-ТАСС Γιούρι Μαλίνοφ στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ο φόβος σοβαρών προβλημάτων με την παροχή φρούτων και λαχανικών στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και την έλλειψη ανταλλακτικών για τα ρωσικά οπλικά συστήματα στον ελληνικό στρατό, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Το Βήμα» γράφει ότι η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει ή να περιορίσει την εισαγωγή των γεωργικών προϊόντων από τις χώρες που έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, "αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, καθώς αυτό θα σταματήσει την εξαγωγή προς τη Ρωσία των ελληνικών τροφίμων. Το προεδρικό διάταγμα για το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επέβαλε τις κυρώσεις της Ρωσία, δεν αποκλείει την Ελλάδα."

Η απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν την εισαγωγή προϊόντων από χώρες που έχουν υπογράψει προηγουμένως τις αντιρωσικές κυρώσεις το βράδυ της Τετάρτης συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για την κατάσταση και προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά μέσα για να βρει μια λύση.

Επίσης, στις 6 Αυγούστου, μια ειδική έκδοση της ρωσική απάντηση σε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ελλάδα, Νότη Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο.

"Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της με τη Ρωσική Ομοσπονδία και έχει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη μέλη, το πρώτο μέλημα για τη διπλωματία είναι να καταλάβει αν ναι ή όχι τα ελληνικά προϊόντα -και όχι μόνο τα γεωργικά- περιλαμβάνονται στον κατάλογο του διατάγματος του Πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την απαγόρευση ή τον περιορισμό των ετήσιων εισαγωγών- σημειώνει η εφημερίδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπήρξαν προτάσεις που συμπίπτουν με τις θέσεις της Φινλανδίας σε αυτό το θέμα. Εναλλακτικά προτείνεται να μετριαστεί το πρόβλημα με τη λήψη αποζημιώσεων από το Ταμείο Αντικρίσης της ΕΕ".

Την Πέμπτη το πρωί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Παναγιώτη Μίχαλου με τους εκπροσώπους των εξαγωγικών ενώσεων και φορείς της βιομηχανίας για να συζητήσουν την ρωσική απάντηση στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων επικοινωνίας. Λόγω της ουκρανικής κρίσης τα ελληνικά φορτηγά με τα εμπορεύματα που προορίζονται για εξαγωγή αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω της Λευκορωσίας, αυξάνοντας έτσι τη διαδρομή σε μιάμιση ημέρα, που οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους.

Στην Αθήνα εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές των προϊόντων της άμυνας, γράφει "Το Βήμα". Η Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα, μαζί με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τη Γαλλία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση των εισαγωγών από την παραγωγή της άμυνας στη Ρωσία στις μελλοντικές συμβάσεις, η ανάγκη δεν είναι σημερινή. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα («Tor-M1», S-300) και μπορεί να επηρεαστoύν από τα αντίμετρα της Ρωσίας, λόγω της αδυναμίας τους να εισαγάγουν ανταλλακτικά.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα ελληνικά Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://itar-tass.com/ekonomika/1365027
  2. http://www.koutipandoras.gr/article/119708/vomva-poytin-mplokarei-tis-eisagoges-ellinikon-proionton-sti-rosia-kai-htypa-toys


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο "Ατομική Βόμβα" Πούτιν: Μπλοκάρει τα ανταλλακτικά των S-300 -Μπλοκάρει τις εισαγωγές αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και χτυπά τους Έλληνες αγρότες από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'