Παγκόσμια ανησυχία για τον Έμπολα -Θερίζει ο Ιός -Νέο κρούσμα Ισπανός -Κρούσμα και στη Σαουδική Αραβία

Η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα προκαλεί πανικό στους κατοίκους της Δυτικής Αφρικής, έπειτα από τα νέα οκτώ κρούσματα στο Λάγος της Νιγηρίας. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, και οι οκτώ που πάσχουν από το θανατηφόρο ιό, είχαν έρθει σε επαφή με τον Αμερικανό λιβεριανής καταγωγής, Πάτρικ Σόγιερ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Λάγος πριν μερικές εβδομάδες μετά την επιστροφή του από τη Λιβερία.


Την ίδια στιγμή, ο φόβος για εξάπλωση της ασθένειας επικρατεί και στη Σαουδική Αραβία καθώς ένας Σαουδάραβας που επέστρεψε στη χώρα του από τη Σιέρα Λεόνε, και εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα έχασε τη ζωή του έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Ο 40χρονος που κατέληξε στο νοσοκομείο της Τζέντα πρόκειται να ενταφιαστεί σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ, δείγμα αίματος αναμένεται να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι το θύμα είχε προσληφθεί από τον ιό.

Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση για ύποπτο κρούσμα, το Ριάντ υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο έχει σταματήσει να χορηγεί βίζες σε υπηκόους της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, των τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία. Όλα αυτά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι έχουν καταγραφεί 1.603 κρούσματα Έμπολα και 932 θάνατοι σε τέσσερις αφρικανικές χώρες από τις αρχές του έτους. Έπειτα από τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής, η BritishAirways ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά τις πτήσεις από και προς Σιέρα Λεόνα και Λιβερία, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν πρόκειται να ταξιδέψουν στις περιοχές.

Στο μεταξύ, εχθές έφτασε στην Ατλάντα των ΗΠΑ από τη Λιβερία και η νοσηλεύτρια Νάνσι Ράιτμπολ, η οποία παρουσιάζει «σημάδια βελτίωσης», σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η 59χρονη εργαζόταν σε φιλανθρωπική αποστολή για ασθενείς με Έμπολα στη Μονρόβια της Λιβερίας, μαζί με τον Αμερικανό γιατρό, Κέντ Μπράντλι, ο οποίος νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα.

Αμφότεροι λαμβάνουν πειραματική θεραπεία από την εταιρία Mapp Biopharmaceutical του Σαν Ντιέγκο, που βασίζεται στον καπνό. Μάλιστα, η φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε πως πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου, ωστόσο κάτι τέτοιο «θα χρειαστεί αρκετούς μήνες». Ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει αν έδωσε την άδεια σε οποιαδήποτε πειραματική θεραπεία για τους ασθενείς με Έμπολα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού Έμπολα κήρυξε τη Λιβερία η πρόεδρος της χώρας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, τονίζοντας ότι η επιδημία που έχει ξεσπάσει αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Λιβερίας απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία του λαού μας», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Δήλωσε ακόμη ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία, ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.

Έφθασε στην Ισπανία ο Iσπανός ιεραπόστολος, ο οποίος μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα στη Λιβερία, όπου βοηθούσε ασθενείς σε νοσοκομείο της χώρας.

Ο ιερέας, ονόματι Μιγκέλ Παχάρες, μεταφέρθηκε στην πατρίδα του με αεροσκάφος με ιατρικό εξοπλισμό που έστειλε η Μαδρίτη στη Λιβερία.

Οι ισπανικές αρχές δεν αποκαλύπτουν σε ποιο νοσοκομείο θα νοσηλευτεί και υποβαθμίζουν τους φόβους για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιος που διαγνώσθηκε με τον ιό του Έμπολα θα νοσηλευτεί στη χώρα.

Οι νεκροί από την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική ανέρχονται πλέον στους 932, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  • http://www.koutipandoras.gr/article/119712/therizei-o-empola-panikos-kai-sti-saoydiki-aravia-apo-neo-kroysma
  • http://www.koutipandoras.gr/article/119716/se-katastasi-ektaktis-anagkis-i-liveria-logo-toy-ioy-empola
  • http://www.koutipandoras.gr/article/119736/epestrepse-stin-ispania-ierapostolos-poy-molynthike-apo-ton-empola




Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'