Μελέτη δείχνει ότι ο Έμπολα Δεν μεταδίδεται με τον αέρα -Αληθεύει;

Μεταδίδεται ή όχι ο Έμπολα με τον αέρα;
Όταν η είδηση ​​ότι οι δύο Αμερικανοί που είχan προσβληθεί από τη νόσο του ιού Έμπολα (EVD) επρόκειτο να μεταφερθούν από τη Λιβερία στην Ατλάντα, ασύνετος φόβος εξαπλώθηκε σαν φωτιά ότι οι ΗΠΑ θα σαρωθούν από την επιδημία όπως ακριβώς έγινε στη Δυτική Αφρική.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι επιδημιολόγοι έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι: ο ιός Έμπολα δεν είναι αερομεταφερόμενος ιό και μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά. Η έρευνα με επικεφαλής τον Gary Kobinger του Πανεπιστημίου της Manitoba και τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Το μεγαλύτερο μέρος της σύγχυσης σχετικά με τον τρόπο αυτό οφείλεται σε ένα έγγραφο του Kobinger που δημοσιεύθηκε το 2012 σχετικά με τη μετάβαση του ιού Ebola από χοίρους σε μακάκους. Οι χοίρους και τα πρωτεύοντα κρατήθηκαν κοντά το ένα το άλλο, αλλά όχι σε άμεση επαφή. Οι χοίροι μολύνθηκαν με ένα στέλεχος του Ebola που δεν έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρο σε πιθήκους. (Υπάρχουν πέντε είδη του γένους Ebolavirus και τρία από αυτά προκαλούν EVD. Το στέλεχος που προκαλεί την τρέχουσα επιδημία είναι το πιο θανατηφόρο, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι χοίρων στη Δυτική Αφρική έχουν μολυνθεί με αυτό το στέλεχος). Αφού ήταν κοντά στους μολυσμένους χοίρους, το σύνολο των μακάκων μολύνθηκαν από τον ιό.

Δείτε επίσης:

Δεδομένου ότι τα δύο είδη δεν ήταν σε θέση να αγγίξουν το ένα το άλλο, προτάθηκε ότι ο ιός θα μπορούσε πράγματι να μεταδοθεί μέσω του αέρα, λόγω του αερολύματος, που δημιουργείται από τους χοίρους.

Η τρέχουσα έρευνα του Kobinger έδειξε ότι οι μολυσμένοι μακάκοι δεν ήταν σε θέση να μεταδώσουν τον ιό σε μη μολυσμένους μακάκους χωρίς άμεση επαφή. Η μελέτη χρησιμοποίησε τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για την τρέχουσα επιδημία των πλέον των 1.700 ανθρώπινων λοιμώξεων. Οι δύο ομάδες των πρωτευόντων ήταν αρκετά κοντά όπου αερολύματα θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον ιό μέσω του αέρα, αλλά δεν ήταν σε θέση να αγγίξουν το ένα το άλλο. Ενώ οι μολυσμένοι μακάκοι πέθαναν σε λιγότερο από μια εβδομάδα, οι άλλοι δύο δεν προσβλήθηκαν από τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο ορισμένα στελέχη του Έμπολα μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα;
Ή μήπως ότι οι χοίροι έχουν μια εξειδικευμένη ικανότητα να κάνουν τον Έμπολα αερομεταφερόμενο; Μεταδόθηκε ο ιός μέσω μια άγνωστης πηγής επιμόλυνσης; Τα ερωτήματα αυτά θα μπορούσαν πολύ καλά να απαντηθούν με περαιτέρω έρευνα, αλλά μέχρι τότε, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά μπορούν να μεταδώσουν τον Έμπολα σε ένα άλλο μέσω του αέρα. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο της μετάδοσης των πρωτευόντων σε πρωτεύοντα είναι από την άμεση επαφή του σώματος.

Ο λόγος που ο EVD έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Δυτική Αφρική οφείλεται στην έλλειψη υποδομών υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, πολλοί δυσπιστούν στις ιατρικές πρακτικές και ευνοούν τις παραδοσιακές τεχνικές τους, οι οποία συχνά περιλαμβάνουν την επαφή με τον ασθενή χωρίς προστατευτικά μέσα. Εκείνοι που προσφέρουν φροντίδα στην Ατλάντα κατανοούν τις προφυλάξεις που απαιτούνται σε αυτό το θέμα και δεν υπάρχει παράλογη ή λογική αιτία να πιστεύουμε ότι θα εξαπλωθεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα ελληνικά Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:
http://www.nature.com/srep/2014/140725/srep05824/full/srep05824.html
http://www.nature.com/srep/2012/121115/srep00811/full/srep00811.html
https://www.sciencenews.org/article/airborne-transmission-ebola-unlikely-monkey-study-shows

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Μελέτη δείχνει ότι ο Έμπολα Δεν μεταδίδεται με τον αέρα -Αληθεύει; από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'