Τι δεν σας έχουν πει για τον Έμπολα (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχει κάτι πολύ, πολύ σημαντικό, ένα γεγονός που τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δεν σας λένε σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στην δυτική Αφρική.


Οι πληροφορίες που θα σας παρουσιάσουμε εδώ είναι τρομακτικές. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας τρόπος σίγουρος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας. Ωστόσο, μπορώ να σας ζητήσω να βάλετε τα δυνατά σας για να διατηρήσετε μια ήρεμη κατάσταση του νου.

Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Αφρική, το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στην ιστορία είναι σε πλήρη εξέλιξη και περνάει τα σύνορα με ανησυχητικό ρυθμό. Ήδη έχει εξαπλωθεί σε τέσσερις χώρες, τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τώρα Νιγηρία. Αυτό το τελευταίο άλμα στη Νιγηρία είναι ιδιαίτερα σοβαρό, δεδομένου ότι το μολυσμένο άτομο μετέφερε τον ιό από το αεροπλάνο στο Λάγος της Νιγηρίας, μια πόλη με πληθυσμό πάνω από 21 εκατομμύρια. Οι Γιατροί χωρίς σύνορα αναφέρουν το ξέσπασμα ως "εκτός ελέγχου".

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα,υπάρχει κάτι πολύ, πολύ σημαντικό που τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δεν σας λένε σχετικά με αυτή την κρίση.

Θα παρατηρήσετε αν διαβάσετε σχεδόν κάθε κύριο άρθρο σχετικά με το θέμα ότι τονίζουν το σημείο επιμένοντας ότι ο Έμπολα μεταδίδεται μόνο από τη φυσική επαφή με τα σωματικά υγρά. Αυτό δεν είναι αλήθεια, απολύτως.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2012 έδειξε ότι ο ιός Έμπολα ήταν σε θέση να ταξιδέψει μεταξύ των χοίρων και των πιθήκων που ήταν σε ξεχωριστά κλουβιά και ποτέ δεν τέθηκαν σε άμεση επαφή.



Αν και η μέθοδος της μεταφοράς στη μελέτη δεν είχε καθοριστεί επίσημα, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν, ο Δρ Γκάρι Kobinger, από το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει ότι η μόλυνση διαδόθηκε μέσω των μεγάλων σταγονιδίων που αιωρούνται στον αέρα.

     "Αυτό που υποψιαζόμαστε συμβαίνει, τα μεγάλα σταγονίδια, μπορούν να μείνουν στον αέρα, αλλά όχι πολύ καιρό, δεν πάνε μακριά,"εξήγησε. "Αλλά μπορούν να απορροφηθούν στην αναπνευστική οδό και έτσι αρχίζει η λοίμωξη και αυτό είναι που νομίζουμε, γιατί είδαμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία στους πνεύμονες των μη-ανθρώπινων πρωτευόντων ότι ο ιός μεταδόθηκε με αυτόν τον τρόπο."

Εξήγηση: Ο Έμπολα ΕΙΝΑΙ αερομεταφερόμενος ιός.

Δείτε επίσης:

Ανανέωση: Κάποιος επεσήμανε ότι σε ιατρικούς όρους, εάν ο ιός μεταφέρεται μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα τότε δεν μπορεί να ονομάζεται "αερομεταφερόμενος ιός". Αερομεταφερόμενος, σε ιατρικούς όρους, θα σήμαινε ότι ο ιός έχει την ικανότητα να μείνει ζωντανός χωρίς υγρό φορέα. Από τη μία πλευρά αυτό είναι ένα ζήτημα σημασιολογίας και έχει καλώς, αλλά να έχετε κατά νου ότι η μελέτη δεν καθορίσει επίσημα πως ο ιός ταξίδεψε μέσω του αέρα, απλώς διαπίστωσε ότι δεν ταξιδεύει μέσω του αέρα. Η υπόθεση του Δρ Kobinger σχετικά με σταγονίδια υγρού είναι ακριβώς αυτό, μια υπόθεση. Για τον μέσο άνθρωπο, ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πολύ απλό: αν είστε σε ένα δωμάτιο με κάποιον που έχει μολυνθεί με ιό Έμπολα, δεν είναι ασφαλές, ακόμα και αν δεν αγγίζετε αυτόν ή τα σωματικά υγρά του και αυτό είναι που δεν λένε τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ουσιαστικά είμαι χρησιμοποιώ τη λέξη «εναέρια» ως λαϊκό όρο (το οποίο έχει νόημα, δεδομένου ότι είμαστε ένας λαϊκοί στον τομέα αυτό).

Τώρα δεν πρόκειται να προβούμε σε εικασίες ως προς το κατά πόσον οι λεγόμενοι «δημοσιογράφοι» και οι φορείς της δημόσιας υγείας που συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν την επίσημη γραμμή όσον αφορά τα μέσα μετάδοσης είναι ψέματα, ή είναι απλά συμμετέχουν σε κάποια μαζική επίδειξη συγχρονισμένης ανικανότητας, αλλά αυτό που θα πούμε, είναι ότι αυτή η κακής ποιότητας ρεπορτάζ είναι πιο πιθανό να σκοτώσει τους ανθρώπους τώρα και μπορεί στην πραγματικότητα να θέσει όλη την ανθρωπότητα σε κίνδυνο.

Πώς κι έτσι;

Πείθοντας τους ανθρώπους ότι ο ιός δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αέρα, δεν λαμβάνονται σημαντικά μέτρα προφύλαξης που θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάπλωση του ιού. Για παράδειγμα, οι άλλοι επιβάτες στο αεροπλάνο που ταξίδεψαν στο Lagos, της Νιγηρίας δεν μπήκαν σε καραντίνα.

Για να το θέσουμε σε ένα πλαίσιο, ο ιός Έμπολα σκοτώνει μεταξύ του 50% και 90% των θυμάτων του, οπότε το διακύβευμα είναι πολύ, πολύ υψηλό εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έχει γίνει αναφορά στο γεγονός ότι ο ιός Έμπολα μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα σε τρία διαφορετικά άρθρα από τον Μάρτιο του 2014, εδώ, εδώ και εδώ, ωστόσο τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να παραποιούν τους τρόπους μετάδοσης.

Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού Έμπολα δεν είναι ο Έμπολα του Ζαΐρ. Αυτό είναι ένα νέο στέλεχος και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο επικίνδυνο από την ποικιλία του Ζαΐρ. Όχι γιατί διαφέρουν τα συμπτώματα (τα συμπτώματα είναι τα ίδια), αλλά επειδή αυτός ο νέος ιός φαίνεται να είναι πιο δύσκολος να αντιμετωπιστεί.Αυτό είτε οφείλεται σε κάποιο χαρακτηριστικό του ίδιου του ιού ή απλώς η χαζή τύχη είναι αβέβαιη αυτή τη στιγμή, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο η επιδημία έχει επεκταθεί είναι άνευ προηγουμένου.

Σύμφωνα με το CDC Αυτός ο ιός είναι γενετικά 97% παρόμοιος με το στέλεχος του Ζαΐρ. Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει σε αυτόν τον ιό "οι φυλογενετικές" σχέσεις (γενετική καταγωγή) στο στέλεχος του Ζαΐρ θα πρέπει να διαβάσετε εξονυχιστικά" τη φυλογενετική ανάλυση της επιδημίας Έμπολα της Γουινέας 2014 EBOV Έμπολα Ebolavirus" στο plos.org.

Μια άλλη μελέτη από το New England Journal of Medicine (αυτή ήταν η μία αναφορά από το CDC) συγκεκριμενοποιεί και ονομάζει τα τμήματα του γενετικού κώδικα που διαφέρουν:

     Οι τρεις αλληλουχίες, κάθε 18959 νουκλεοτίδια σε μήκος, ήταν πανομοιότυπες με την εξαίρεση λίγων πολυμορφισμών στις θέσεις 2124 (G → Α, συνώνυμο), 2185 (Α → G, γλυκίνη NP552 → γλουταμινικό οξύ), 2931 (Α → G, συνώνυμο ), 4340 (C → T, συνώνυμα), 6909 (A → T, sGP291 αργινίνη → τρυπτοφάνη), και 9923 (Τ → C, συνώνυμο).

Σημειώστε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ως προς το πως αυτό το νέο στέλεχος ονομάζεται. Μια μελέτη που αναφέρεται σε αυτό ως "Γουινέας EBOV", άλλη ως «Γουϊνέα 2014 EBOV Ebolavirus" και άλλοι εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτήν ως Ζαΐρ. Δεδομένου ότι μπορούμε να αναφέρουμε συγκεκριμένα τα σημεία όπου ο ιός έχει μεταλλαχθεί, χρησιμοποιώντας το παλιό όνομα είναι παραπλανητικό.

Τώρα το ερώτημα στο μυαλό όλων μας είναι αν αυτός ο ιός θα εξαπλωθεί έξω από την Αφρική. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ιός Έμπολα έχει μια περίοδο επώασης τριών εβδομάδων, μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αέρα και έχει ήδη κάνει ωτοστόπ σε μια διεθνή πτήση, αυτό είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα. Υπάρχουν κάποιοι που υποτιμούν την πιθανότητα αυτού του ενδεχομένου και για να είμαι ειλικρινής, ελπίζω ότι είναι σωστό, αλλά το απλό γεγονός του θέματος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι βασίζουν την εκτίμηση τους στην ελαττωματική παραδοχή ότι ο Έμπολα δεν είναι αερομεταφερόμενος ιός.

Τώρα, το πρώτο πράγμα που κάποιος θα μπορούσε να αισθάνεται όταν ψάχνει αυτή την κατάσταση είναι η αίσθηση του φόβου και της απελπισίας και ενώ αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση δεν είναι πολύ χρήσιμη. Αντ 'αυτού θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους πρακτικούς τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα.

Ένα πράγμα που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων και των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι συνεχίζουν τις ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο που ο Έμπολα εξαπλώνεται. Χρησιμοποιήστε τους συνδέσμους προς την αρχική μελέτη, το ρεπορτάζ του BBC από το 2012 και αυτό το βίντεο για να τους βάλει στη θέση τους.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια πλήρης, συντονισμένη διεθνής προσπάθεια για να περιέχει αυτό. Αυτό αντιμετωπίζεται σαν ένα τσίρκο, αλλά έχει την πολύ πραγματική δυνατότητα να γίνει ένα κύριο γεγονός.

Οι γιατροί στο έδαφος της Δυτικής Αφρικής δεν έχουν αρκετό προσωπικό ή τους πόρους για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Είναι απολύτως ασυγχώρητο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων σε μικρά παιχνίδια εξουσίας τους στην Ουκρανία και τη Συρία (οι οποίες είναι και οι δύο στη διαδικασία της κλιμάκωσης τώρα επί τη ευκαιρία), ενώ ο Έμπολα παίρνει θέση στην Αφρική. Κάθε διαθέσιμος πόρος πρέπει να μετατοπιστεί προς τη Δυτική Αφρική, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να σβήσει την επιδημία αυτή τη στιγμή.

Αυτό είναι σοβαρό. Καλέστε τους, γράψτε τους, αποδοκιμάστε τους στους δρόμους, αν πρέπει, αλλά δεν μην επιτρέπετε να αγνοούν αυτό το θέμα. Κάντε αδύνατο για αυτούς να προσποιηθούν αργότερα ότι δεν ήξεραν.

Τώρα το αν αλλάξει ή όχι η επίσημη πολιτική έναντι της κρίσης του Έμπολα υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε αυτή τη στιγμή για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

1. Να ξέρετε πού θα πάτε, αν χρειαστεί να αφήσετε το σπίτι σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν ο Έμπολα δραπετεύσει από την Αφρική, το τελευταίο μέρος που θέλετε να είστε είναι σε μια πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή. Μπορεί ο πιο πρακτικός προορισμός για την οικογένειά σας να είναι μια αγροτική περιοχή κοντά στο τρέχον σπίτι σας, αλλά αν έχετε ήδη ανησυχίες για την κυβέρνηση σας και πώς μπορεί να χειριστεί μια κρίση όπως αυτή, τότε ίσως να θέλετε να αρχίσετε να ψάχνετε εναλλακτικές λύσεις. Βρίσκοντας μια εναλλακτική τοποθεσία που ταιριάζει στις ανάγκες της οικογένειάς σας είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και έρευνα, έτσι ώστε να μην αυτοτεθείτε εκτός. Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάσετε σε έναν εναλλακτικό προορισμό είναι η γεωγραφία, το πολιτικό περιβάλλον, το κλίμα, η πυκνότητα του πληθυσμού και τους όρους και τις προϋποθέσεις έκδοσης βίζας. Στην ιδανική περίπτωση που θα θέλετε να καταλήξετε κάπου που είναι γεωγραφικά απομονωμένα σε κάποιο βαθμό.

2. Αν δεν έχετε διαβατήρια για τον εαυτό σας και το καθένα από τα εξαρτώμενα μέλη σας, να βγάλετε τώρα. Δεν σας λέμε ότι θα πρέπει να φύγετε από τη χώρα σας, αλλά θα πρέπει να έχετε τα μέσα για να το πράξετε. Σε χώρες όπου η επιδημία Έμπολα είναι σε εξέλιξη γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάποιος να φύγει. Τα σύνορα κλείνουν. Οι πτήσεις σταματούν. Αυτό δεν συμβαίνει αμέσως, αλλά σίγουρα δεν θέλετε να περιμένετε για το διαβατήριό σας, εάν ο Έμπολα φτάσει στην πόλη σας.

3. Να ξέρετε τι θα πάρετε μαζί σας αν πρέπει να φύγετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχετε αυτά τα στοιχεία έτοιμα και έχετε τις αποσκευές για να τα μεταφέρετε. Θα ήταν σοφό να εξετάσετε την αγορά ενός πακέτου χειρουργικές μάσκες στο πλαίσιο αυτό.

Τώρα, αν το καλοσκεφτείτε, οι προπαρασκευή αυτή είναι σοφά βήματα, ανεξάρτητα από το αν η κατάσταση του Έμπολα επιδεινωθεί ή όχι. Το να γνωρίζετε πού θα πάτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχετε τα μέσα για να φτάσετε εκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό για μια ευρεία ποικιλία των καταστάσεων. Ο άμαχος πληθυσμός του Ιράκ, της Συρίας, ανατολικά της Ουκρανίας και στη Γάζα μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Ότι κάνετε μην αφήνετε το φόβο να λάβει τον έλεγχο του μυαλού σας. Πάρτε τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε τώρα, παρακολουθείτε την κατάσταση με ψυχραιμία και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε, εάν είναι απαραίτητο.

Ανανέωση: Ένας αριθμός των ατόμων έχουν ζητήσει να σχολιάσουμε το γεγονός ότι οι Αμερικανοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ήρθαν στις ΗΠΑ. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα οδηγήσει σε μετάδοση του ιού. Η επιχείρηση πρόκειται να είναι ιδιαίτερα ελεγχόμενη και η ασφάλεια της απομόνωσης πρέπει να είναι στο μέγιστο. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι σε αυτές τις εξαιρετικά ελεγχόμενες μεταφορές και σε καραντίνα, αλλά μάλλον στη συνεχιζόμενη ροή των αεροπορικών ταξιδιών από αυτές τις περιοχές. Τριάντα πέντε χώρες είναι μόνο μια πτήση μακριά από την ζώνη του Έμπολα αυτή τη στιγμή.

Γιατί είναι αυτά τα τυχαία τα αεροπορικά ταξίδια είναι πιο επικίνδυνα;

Διότι εάν περάσει μέσα όταν οι άνθρωποι δεν ψάχνουν, μπορεί να εξαπλωθεί πριν τα μέτρα περιορισμού τεθούν σε εφαρμογή.

Υ.Γ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον Έμπολα συστήνουμε ιδιαίτερα να διαβάσετε το "The Hot Zone" από τον Ρίτσαρντ Πρέστον.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα ελληνικά Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/07/28/this-is-the-worst-ebola-outbreak-in-history-heres-why-you-should-be-worried/?tid=pm_world_pop
  2. http://www.bbc.com/news/world-africa-27953155
  3. http://www.nature.com/srep/2012/121115/srep00811/full/srep00811.html
  4. http://www.bbc.com/news/science-environment-20341423
  5. http://www.standardmedia.co.ke/mobile/?articleID=2000110003&story_title=Study:%20New%20strain%20is%20responsible%20for%20Ebola%20outbreak%20in%20West%20Africa/lifestyle/
  6. http://www.cdc.gov/vhf/ebola/outbreaks/guinea/?mobile=nocontent
  7. http://currents.plos.org/outbreaks/article/phylogenetic-analysis-of-guinea-2014-ebov-ebolavirus-outbreak-2/
  8. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1404505?query=featured_home&&&#t=article
  9. http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/11000023/Expert-Ebola-will-reach-the-UK.html
  10. http://www.nature.com/srep/2012/121115/srep00811/full/srep00811.html
  11. http://www.bbc.com/news/science-environment-20341423
  12. http://www.cbc.ca/news/health/ebola-outbreak-more-than-doctors-needed-to-contain-west-africa-s-unprecedented-crisis-1.2720882
  13. http://scgnews.com/the-ukraine-crisis-what-youre-not-being-told
  14. http://scgnews.com/the-syrian-war-what-youre-not-being-told
  15. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/10996489/Ebola-worst-ever-outbreak-shuts-Liberia-borders.html
  16. http://edition.cnn.com/2014/07/31/health/ebola-outbreak/index.html
  17. http://qz.com/242388/here-are-all-the-35-countries-one-flight-away-from-ebola-affected-countries/
  18. http://www.amazon.com/gp/product/0385479565/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=0385479565&linkCode=as2&tag=nindnetw-20
  19. http://scgnews.com/ebola-what-youre-not-being-told


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Τι δεν σας έχουν πει για τον Έμπολα (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'