Αμφίπολη: Απομακρύνονται οι λίθοι, για να ανοίξουν είσοδο στο εσωτερικό

Οι λίθοι που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη, πρόκειται να απομακρυνθούν με ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αρχαιολόγων στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου.
Ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν και ότι η ανασκαφή εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία.​

Πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της, επιβεβαιώνουν οι αρχαιολόγοι οι οποίοι σημειώνουν, επίσης, ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.

Δείτε επίσης:
Όταν η ανασκαφή ολοκληρωθεί στο σημείο εκείνο ή και ταυτόχρονα με τη συνέχισή της, θα πρέπει να διαλυθεί με ανασκαφικό τρόπο ο τοίχος που εντοπίσθηκε, ο οποίος έχει κατασκευαστεί μετά την ταφή του νεκρού και προστατεύει το οικοδόμημα. Η διάλυση γίνεται πέτρα πέτρα με κάθε κομμάτι να καταγράφεται, να παίρνει αρίθμηση και να τεκμηριώνεται. Με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του τοίχου θα αρχίσει το επόμενο βήμα. Αν δεν υπάρχει από πίσω κάποιο άλλο κατασκεύασμα, τότε οι ανασκαφείς αναμένεται να βρεθούν μπροστά στην είσοδο, την οποία θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι με ανασκαφικό τρόπο. Δηλαδή με προσοχή, καταγραφή, τεκμηρίωση και αρίθμηση.

Σύμφωνα με τη γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει και δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι, η χειρότερη εκδοχή είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με χώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Στην περίπτωση που δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφίσουν, θα αποτυπώσουν και θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος ή όχι. Ωστόσο, ακόμη κι αν προκύψει ότι είναι, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν. Σε περίπτωση που δεν έχει συληθεί, με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας θα γίνει πιο εύκολα

Δείτε επίσης:

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Οι εργασίες στην ανασκαφή στον λόφο Κάστα, που διακόπηκαν λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου, συνεχίζονται από σήμερα κανονικά, ενώ την ομάδα της διευθύντριας της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ και υπεύθυνης της ανασκαφής, Αικατερίνης Περιστέρη, ενισχύει εκ νέου ο στενός συνεργάτης της, αρχιτέκτονας της Α΄ ΕΠΚΑ, Μιχάλης Λεφαντζής.

Η κ. Περιστέρη και ο κ. Λεφαντζής έχουν αναπαραστήσει τον ταφικό περίβολο και το μνημείο με τον λέοντα της Αμφίπολης στην κορυφή και παρουσίασαν την αναπαράσταση αυτή στα δύο τελευταία συμπόσια για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το 2013 και το 2014.

Αναδημοσίευση από τη Ναυτεμπορική
Αόρατα Γεγονότα

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'