ΣΟΚ: Η Vodafone, Παραδέχεται ότι βοηθάει τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν πολίτες


Η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δήλωσε πως κυβερνητικές υπηρεσίες σε χώρες στις οποίες επιχειρεί, έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στα δίκτυά της.


Η Vodafone έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα μια «Έκθεση Γνωστοποίησης» (Disclosure Report) στην οποία αναφέρει πως, ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

Η εν λόγω έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.

«Σε έναν μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών», αναφέρει η εταιρεία.

Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στο έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.

Αναδημοσίευση από το ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'