Αυτό το Φρικτό Παρασιτικό Σκουλήκι Βρίσκεται στα Χέλια των Βάλτων και...Μέσα Σας (ΦΩΤΟ)


Μπορεί να σκέφτεστε τα χέλια των βάλτων σαν κάτι που δεν θα θέλατε ούτε να αγγίξετε, πόσο μάλλον να φάτε για δείπνο...αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως σε ασιατικές χώρες, τα πλάσματα αυτά θεωρούνται λιχουδιά. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς μια νέα μελέτη έδειξε ότι πάνω από το 25% των χελιών που πωλούνται στις αγορές της Ασίας βρέθηκαν να περιέχουν ζωντανά Gnathostoma, παρασιτικά σκουλήκια της οικογένειας που είναι γνωστή ως νηματώδεις.


Η μελέτη, που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο παράδοξης ονομασίας περιοδικό Emerging Infectious Diseases (και αργότερα το είδαμε στο I Fucking Love Science). Αναφέρει ότι 13 από τα 47 χέλια που αγοράζονται στις ασιατικές αγορές στις ΗΠΑ (τα περισσότερα είχαν εισαχθεί νόμιμα από το Μπαγκλαντές) ήταν μολυσμένα με Gnathostoma.

Τώρα εδώ είναι που τα πράγματα παίρνουν πραγματικά ανατριχιαστική στροφή: ορισμένα στάδια της προνύμφης του σκουληκιού, όταν προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο, μπορούν να διαπεράσουν τα εντερικά τοιχώματα και να πάνε σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εάν τα σκουλήκια δεν αφαιρεθούν (συνήθως μέσω της χειρουργικής επέμβασης), η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα και άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.

Το CDC συνιστά ότι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της μόλυνσης είναι να μαγειρεύετε τα χέλια καλά (η ίδια προφύλαξη εκτείνεται στα ψάρια του γλυκού νερού, τα οστρακοειδή και τα πουλερικά), αλλά προσωπικά δεν πρόκειται να το κάνω και απλώς δεν τρώω κανένα χέλια βάλτου ποτέ.

Με την ευκαιρία...Θυμάστε τι περιέχεται στο νερό βρύσης; Μάλιστα όταν οι μικροοργανισμοί αυτοί ζουν στο νερό είναι δείκτης καλής ποιότητας του νερού. Απολαύστε τα χέλια σας.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αναφορές:

  1. http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/20/4/13-1566_article.htm
  2. http://www.iflscience.com/health-and-medicine/meet-gnathostoma-worm-who-infects-swamp-eels%E2%80%A6-and-humans
  3. http://www.medicine.cmu.ac.th/dept/parasite/nematode/Gnatho-set2-2.jpg



Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Αυτό το Φρικτό Παρασιτικό Σκουλήκι Βρίσκεται στα Χέλια των Βάλτων και...Μέσα Σας (ΦΩΤΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'