Παρασκευή και 13, αναμένεται Τεράστια Διπλή Ηλιακή Έκλαμψη, μπορεί να μας φέρει στη Λίθινη Εποχή; (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών έχουν εκτοξεύσει ένα τεράστιο σύννεφο σωματιδίων από τον ήλιο που θα μπορούσε να καταστρέψει τους δορυφόρους και τα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.


Μία "Στεφανιαία Μαζική Εκτίναξη" (CME), ένα τεράστιο σύννεφο από σωματίδια και μαγνητική ακτινοβολία κύμα, θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη, την Παρασκευή, καταστρέφοντας τους δορυφόρους και τα συστήματα επικοινωνιών.

Οι τρεις ηλιακές εκλάμψεις ήδη έχουν προκαλέσει σύντομες διακοπές σε επικοινωνίες υψηλών συχνοτήτων, όπως ραδιοφωνικές εκπομπές και τις επικοινωνίες αεροσκαφών, όταν χτύπησε χθες και δύο φορές την Τρίτη.

Ο ήλιος που εξέπεμψε δύο X-ποιότητας ηλιακές εκλάμψεις, την Τρίτη το πρωί στις 7:42 π.μ. και 08:52 π.μ. (X είναι το πιο ισχυρό είδος ηλιακής έκλαμψης) και ένα τρίτο τάξεως X κύμα νωρίς χθες.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι σε μεγάλο βαθμό αβλαβείς, καθώς η γήινη ατμόσφαιρα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος από τα επιβλαβή σωματίδια που εκπέμπουν. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν τη δυσλειτουργία των δορυφόρων και να διαταράξουν στο στρώμα της ατμόσφαιρας κάποιες επικοινωνίες, προκαλώντας διακοπές.

Αλλά αν το CME χτυήσει, τότε η ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρή. Το CME μπορεί να προκαλέσει τεράστιες διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, που να καταστρέψει τα ηλεκτρικά δίκτυα και να προκαλέσει υπερφορτώσεις στα καλώδια των πυλώνων καταστρέφοντας τους.

Συμβάντα σε αυτή την κλίμακα είναι απίθανα, όπως λέει η NOAA, το CME που αναμένεται την Παρασκευή θα χτυπήσει μόνο ένα «φοβερό πλήγμα», αλλά οι δορυφόροι θα μπορούσαν να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα την πτώση του σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Η τελευταία μεγάλη CME που χτύπησε τη Γη ήρθε το 1859, όταν οι πυξίδες ήταν νοκ άουτ, καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης είχε διακοπεί.



Το Βόρειο Σέλας ήταν επίσης ορατό νότια μέχρι την Κούβα και τα σωματίδια από τον ήλιο αναπήδησαν από την ατμόσφαιρα της Γης.

Επειδή η τελευταία μεγάλη CME συνέβη πριν ο πλανήτης εξαρτάται από ηλεκτρονικά μέσα καθημερινώς και η ζωή μας εξαρτηθεί από τον ηλεκτρισμό, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο.

Αλλά είναι πιθανό ότι μεγάλα ηλεκτρονικά θα επηρεαστούν αρνητικά, προκαλώντας διαταραχές του εφοδιασμού ενέργειας για εβδομάδες ή μήνες, διακοπές των τηλεφωνικών δικτύων και του Διαδικτύου που θα μπορούσαν να κοστίσουν δισεκατομμύρια για την επισκευή.

Μικρά ηλεκτρονικά, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές, θα ήταν πιθανό να επηρεαστούν, αλλά ούτως ή άλλως θα καθίσταντο σχεδόν άχρηστα με τα μεγάλα δίκτυα εκτός λειτουργίας.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:

  1. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2656010/Could-Friday-13th-phones-GPS-devices-knocked-sun-Impact-massive-solar-flare-expected-hit-Earth-tomorrow-disrupt-communications-satellites.html


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Παρασκευή και 13, αναμένεται Τεράστια Διπλή Ηλιακή Έκλαμψη, μπορεί να μας φέρει στη Λίθινη Εποχή; (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'