Αρχαιολόγοι ανασκάπτουν και ερευνούν χώρο ταφής θυμάτων Πανούκλας

Δεν υπάρχουν ασθένειες πιο καταστροφικές από το Μαύρο Θάνατο, που σκότωσε κατ 'εκτίμηση 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, κατά τον 14ο αιώνα. Τόσο διαδεδομένη ήταν η πανδημία που λέγεται ότι εξαφανίστηκε το 30-60% του πληθυσμού της Ευρώπης, μειώνοντας δραματικά το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσα σε λίγα χρόνια.


Όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα Washington Post, ανακαλύφθηκαν 25 σκελετοί πέρυσι κατά τη διαδικασία της οικοδόμησης μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής κάτω από το Λονδίνο και οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν όλοι θύματα της πανούκλας του Μαύρου Θανάτου. Το πιο ενδιαφέρον σχετικά με το εύρημα είναι ο τρόπος που χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές DNA αλλά και τεχνικές εγκληματολογίας για να πουν κυριολεκτικά τις ιστορίες της ζωής των θυμάτων, ρίχνοντας λίγο φως στα μυστικά της καταστροφικής πανδημίας.

Χρησιμοποιώντας μόνο ένα δόντι από κάθε ένα από τους σκελετούς, τα οποία βρέθηκαν να περιέχουν το βακτήριο της πανούκλας, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα θύματα ήταν φτωχά, υποσιτισμένα και έζησαν τραχιά ζωή, πριν υποκύψουν στο Μαύρο Θάνατο. Ήταν επίσης σε θέση να διαπιστώσουν ότι στο χώρο ενταφιασμού δεν στεγάζονται μόνο τα αρχικά θύματα του Μαύρου Θανάτου, αλλά και τα τελευταία κρούσματα, αποκαλύπτοντας ότι η ίδια περιοχή είχε χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, για την ταφή των θυμάτων της πανούκλας.

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν μια νέα ανασκαφή στο σημείο αυτό το καλοκαίρι και αναμένουν να οδηγηθούν στην ανακάλυψη χιλιάδων επιπλέον σκελετών. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι νεκροί θα επιτρέψουν στους ζωντανούς για να μάθουν περισσότερα για τη πανούκλα του Μαύρου Θανάτου, η οποία ακόμα και σήμερα προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. "Είναι χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν και να αποκλείσουν τις επιδημίες και πανδημίες", δήλωσε ο Brendan Wren, καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Δείτε εδώ τους περίφημους Γιατρούς της Πανούκλας.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:

  1. WASHINGTON POST

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'