Λαβρώφ: Αν πειράξουν τους Ρώσους της Ουκρανίας, θα απαντήσουμε όπως κάναμε με την Νότια Οσετία -Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στη Ρωσία για την έναρξη των συγκρούσεων

ΜΟΣΧΑ, 23 Απριλίου

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα σκέφτονται μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα τους στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RT .


Ο υπουργός είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία "είναι μόνο μία από τις εκδηλώσεις της απροθυμίας των Αμερικανών να υποχωρήσουν στο γεωπολιτικό αγώνα. Οι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν την παρέλαση της Ουάσιγκτον σε κάθε γωνιά του κόσμου, δεν μπορούν να επιβάλουν τις έτοιμες λύσεις τους", είπε ο Λαβρόφ. "Δεν μπορούν να καταλάβουν, όμως, νομίζω ότι έχουν ήδη αρχίσει να καταλαβαίνουν, αλλά εξακολουθούν να μένουν με το ένστικτο να αγνοούν τη γνώμη των άλλων".

"Χθες μίλησα με τον Τζον Κέρυ στο τηλέφωνο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στη Ρωσία για την έναρξη της σύγκρουσης", συνέχισε ο Λαβρόφ. "Μας κατηγορούν για την παρουσία Ρώσων πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ουκρανία  και ότι μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να διατάξει την απελευθέρωση των κατειλημμένων κτιρίων".

"Και όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνει μόνο η Ρωσία, για να εξασφαλιστεί ότι στα νοτιοανατολικά η Ρωσία θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις ομοσπονδιοποίησης", είπε ο υπουργός. "Στη Γενεύη, συμφωνήσαμε σε μια καθολική προσέγγιση σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες στην Ουκρανία". Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι φυσιολογικό όταν η "Μαϊντάν" εξακολουθεί να υπάρχει και κτίρια στο Κίεβο εξακολουθούν να είναι κατειλημμένα. "Δεν διεξάγεται καμιά έρευνα εναντίον των προσώπων που εμπλέκονται στον εμπρησμό των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας", δήλωσε. "Στην περίπτωση αυτή, όλοι ξέχασαν τους πραγματικούς ελεύθερους σκοπευτές πραγματικότητα".

"Στη Γενεύη, συμφωνήσαμε ότι όλες οι μορφές βίας θα πρέπει να σταματήσουν, επιστήσαμε την προσοχή στον επικεφαλής στο Βαθύ Γραφείο. Αλλά την επόμενη μέρα ο Τούρτσινοφ (διορισμένος από τη Verkhovna Rada και για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας) έδωσε εντολή στον στρατό να πυροβολήσει εναντίον άοπλων ανθρώπων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Στη Γενεύη συμφωνήσαμε, επίσης, να αφοπλιστούν οι εξτρεμιστές, αλλά ο "Δεξιός Τομέας" είναι ακόμα πολύ ενεργός".

Σχετικά με ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις

"Τα Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφός τους και δεν λαμβάνουν μέτρα ασυμβίβαστα με τις υποχρεώσεις τους", είπε ο επικεφαλής του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Εμείς ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί ότι στείλαμε περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα (με την Ουκρανία), καθώς και οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις αναδιατάχθηκαν πιο κοντά στα σύνορά μας", είπε. "Τα στρατεύματά μας εκτελούν ασκήσεις στο έδαφος της χώρας μας. Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται τακτικά, δεδομένου ότι Σεργκέι Σόιγκου διορίστηκε υπουργός άμυνας".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε: "Η Ρωσία επιμένει στην αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων του στρατού από το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας".

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, στρατιωτικές ασκήσεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. "Απ 'όσο γνωρίζω, υποτίθεται ότι θα κρατήσουμε τις ασκήσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας", είπε. "Έτσι, αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία, ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος για δράση, αν και ελπίζω ότι δεν θα παρέμβει".

"Ωστόσο, αν μας επιτεθούν, σίγουρα θα απαντήσουμε", συνέχισε ο Λαβρόφ. "Εάν θιχθούν τα νόμιμα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα των Ρώσων της Ουκρανίας που επηρεάζονται άμεσα, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στη Νότια Οσετία, δεν βλέπω να υπάρχει άλλος τρόπος, από το να απαντήσουμε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Όποιος απειλεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας".

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:

  1. RT
  2. ИТАР-ТАСС


Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'