Σε Ρωσική κατοχή πλέον η Κριμαία

Υπό τον de facto έλεγχο της Μόσχας έχει τεθεί η Κριμαία, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κλοιό ρωσικών στρατευμάτων, με το πολεμικό ναυτικό να κινείται στη Μαύρη Θάλασσα, τα τεθωρακισμένα να αναπτύσσονται κοντά στην Κριμαία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων.


Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε πως οι ρωσικές κινήσεις αποτελούν ουσιαστικά κήρυξη πολέμου κατά της Ουκρανίας. "Καλούμε τον Πούτιν να πάρει πίσω τους στρατιώτες του από αυτή τη χώρα και να τιμήσει τις διμερείς συμφωνίες. Αν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο ανάμεσα σε δύο γειτονικές και φιλικές χώρες, έχει φτάσει λίγα εκατοστά από το στόχο του", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ο στόχος τους είναι να σταματήσουν την ουκρανική οικονομία και να αρχίσει το χάος. Γι’ αυτό προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό", δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες χώρες της G8 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες), που ήδη καταδίκασαν τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, απαντώντας με «μποϊκοτάζ» στη σύνοδο κορυφής του Σότσι, τον ερχόμενο Ιούνιο. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργος Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για «απίστευτα επιθετική ενέργεια», αν και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά αυτών χωρών ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να χορηγήσουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, την προθυμία του να συνεργαστεί και να αναπτύξει δεσμούς με την Ουκρανία εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα γίνει «με όσους ανήλθαν στην εξουσία μέσω της αιματοχυσίας. Παράλληλα, ο κ. Μεντβέντεφ σχολίασε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει ο πρόεδρος της χώρας, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιό του ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας δε θα αντέξει, και θα τελειώσει με μία νέα επανάσταση και νέο αιματοκύλισμα.

Το βράδυ της Κυριακής, ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού αυτομόλησε. Σύμφωνα με διεθνή και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιναύαρχος Ντενίς Μπερεζόφσκι ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας και κάλεσε τους ναυτικούς να μην υπακούουν στην παράνομη, όπως είπε, ηγεσία του Κιέβου. Είχε διοριστεί μόλις το Σάββατο στην θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'