Βεβαιώθηκαν Τεράστιοι Ωκεανοί Εκατοντάδες Χιλιόμετρα Υπογείως

Βαθιά υπόγεια, υπάρχουν περιοχές που θα πρέπει να περιέχουν όσο νερό υπάρχει σε όλους τους ωκεανούς μαζί, λένε οι επιστήμονες. Αυτό το νερό περιέχεται στη μορφή ομάδων υδροξυλίου στο ορυκτό ringwoodite, ένα δείγμα του οποίου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες.

Τα διαμάντια περιέχουν ringwoodite, το οποίο επιβεβαιώνει την παρουσία νερού εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Γη.

Φωτογραφία : Richard Siemens, Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα

Σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων υπάρχουν υπόγεια ύδατα ίσα με το νερό που περιέχεται  στους ωκεανούς, ωστόσο, με τη μορφή ομάδων υδροξυλίου στο ορυκτό ringwoodite (Ρινγκγουντίτης), σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Nature.

Η παρακολούθηση των σεισμικών κυμάτων των σεισμών δείχνουν ότι η ταχύτητά τους αλλάζει απότομα στο όριο του άνω και κάτω μανδύα της γης σε ένα βάθος 410-660 χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι αυτό οφείλεται στις αλλαγές που γίνονται στη βαθιά δομή του ορυκτού Ολιβίνη, το οποίο έκανε το μεγαλύτερο μέρος του ανώτερου μανδύα. Αυτή η μορφή του ορυκτού Ολιβίνη ονομάζεται ringwoodite (Ρινγκγουντίτης). Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει δει ringwoodite που προέρχεται από το μανδύα της Γης, καθώς το βάθος στο οποίο θα πρέπει να βρίσκεται είναι πολύ μεγάλο για την εξαγωγή των δειγμάτων.

Καθετήρα Cnimok Voyager 1 , το οποίο απεικονίζει τα δρεπάνια της Γης και της Σελήνης , φωτογραφικό αρχείο © Φωτογραφία : NASA JPL Planetary Photojournal

Ο Graham Pearson (Γκράχαμ Πίρσον) από το Πανεπιστήμιο του Έντομοντον της Αλμπέρτα (Καναδάς) και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τα πρώτα δείγματα ringwoodite ως εγκλείσματα σε διαμάντι. Η ανάλυση έδειξε ότι το 1,5 % του βάρους του δείγματος είναι το νερό υπό τη μορφή ομάδων υδροξυλίου (ΟΗ). Αν αυτό είναι το μοτίβο του ringwoodite -τυπικός εκπρόσωπος της συνοριακής ζώνης μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου μανδύα, τότε οι επιστήμονες ότι θα πρέπει να περιέχονται 1,4 * 10 ^ 21 χιλιόγραμμα ύδατος.

"Αυτό το σχέδιο- πολύ ισχυρή ένδειξηότι υπάρχουν βαθιές υπόγειες περιοχές που περιέχουν νερό. Η περιοχή διέλευσης του νερού στα έγκατα της γης, πρέπει να περιέχει όσο νερό όλοι οι ωκεανοί μαζί", είπε ο Pearson.

Το διαμάντι που οι επιστήμονες ερεύνησαν, βρέθηκε το 2008 στη Βραζιλία. Στο έδαφος αυτό κατά πάσα πιθανότητα έγινε μία έκρηξη μάγματος. Το τριών χιλιοστών εύρους διαμάντι δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική αξία. Αγοράζοντας το, οι επιστήμονες ήθελαν να βρουν άλλο ένα ορυκτό ringwoodite και βρέθηκε σχεδόν κατά λάθος. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια δοκιμές, για να επιβεβαιωθεί επίσημα η ανακάλυψη.

Πόσο καιρό μπορεί το νερό να βρίσκεται στα έγκατα των πετρωμάτων της Γης;

Μέρος του νερού παγιδεύτηκε στα βαθιά στρώματα του μανδύα, στα βυθιζόμενα στρώματα του φλοιού της θάλασσας, που πάνε βαθιά μέσα στη γη ως σκληρά πετρώματα και εξαφανίζονται σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE
РИА Новости

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'