Κριμαία: 95.7% το "ναι" στην ένωση με Ρωσία, Απειλούν οι ΗΠΑ

Ενημέρωση 17/3/2014 στις 2.33
95.7% Το ποσοστό του ΝΑΙ μέχρι αυτη την ώρα...

"Ναι" στην Ένωση με τη Ρωσία είπε το 93% του πληθυσμού της Κριμαίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου (τα λεγόμενα exit poll). Η προσέλευση έφτασε 73,41% του Κριμαϊκού πληθυσμού -περίπου 1,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.


Σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε "Gazety.Ru" για το Δημοψήφισμα στην Κριμαία. "Το Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας της Κριμαίας επιβεβαίωσε το ποσοστό -93 % "  -έγραψε το Ινστιντούτο στο Twitter. Σύμφωνα με το ίδιο, οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και χωρίς εμφανείς παραβιάσεις.

Η έρευνα διεξήχθη σε 150 εκλογικά κέντρα της Κριμαίας και απ' αυτά στη Σεβαστούπολη ήταν τα 50. Συνολικά, 59.000 ερωτήθηκαν από 111 άτομα.

Οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στο δημοψήφισμα καλούνταν να δώσουν μια θετική απάντηση σε μία από τις δύο ερωτήσεις: "Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία σύμφωνα με τα Δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας" Ή "Υποστηρίζετε την αποκατάσταση του συντάγματος της Δημοκρατίας της Κριμαίας το 1992 και για το καθεστώς της Κριμαίας, ως μέρος της Ουκρανίας;".

Η έγκριση θα συντελεστεί για το ένα ερώτημα για το οποίο θα ψηφίσουν υπέρ περισσότεροι από το ήμισυ των ψηφοφόρων του δημοψφίσματος.

Την πρόθεσή του να ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα προκειμένου να υποβάλει αίτημα ένωσης με τη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά από την ανακοίνωση των πρώτων «exit poll» για το δημοψήφισμα της Κυριακής που έδωσαν 93% στο «ναι» όσον αφορά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία. Παράλληλα με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» ο κ. Αξιόνοφ έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση». Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 80% σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και το 85% στη Σεβαστούπολη.

Την ίδια ώρα, σε «πολεμικά» του σχόλια ο παρουσιαστής εβδομαδιαίου ενημερωτικού μαγκαζίνο στο ρωσικό κρατικό τηλεπτικό δίκτυο Rossiya 1 Ντμίτρι Κισέλεφ τόνισε: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό σκόνη». Από την πλευρά τους, Βρετανία και Γαλλία ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα, καθώς σημειώνουν ότι παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως απορρίπτουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιώντας τη πως θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.

Στο μεταξύ, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, φιλορώσοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας από τη Ρωσία να μεσολαβήσει ώστε να γίνει δημοψήφισμα και σε αυτή την περιοχή, ακόμα κι εντός του Απριλίου. Στο Ντόνετσκ, που και αυτό βρίσκεται στα σύνορα με την Ρωσία και όπου έχουν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εξαγριωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της εισαγγελίας αλλά και το αστυνομικό μέγαρο της πόλης, ενώ πολιόρκησαν και το κυβερνείο της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι έχουν περάσει οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης, συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία είναι επικίνδυνες κι αποσταθεροποιητικές.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα "exit poll" κάνουν λόγο για ποσοστό 93% υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία και της απόσχισης από την Ουκρανία.

Σε ένα ακόμα παραλήρημά του ο Ντμίτρι Γιάρος, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας, Δεξιός Τομέας, υποσχέθηκε πως θα καταστρέψει τους αγωγούς φυσικού αερίου με τους οποίους η Ρωσία προμηθεύει ενέργεια τη Δύση: «Πρέπει να απαγορεύσουμε στον εχθρό να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία βγάζει χρήματα μέσω των αγωγών μας προς τη Δύση. Υπόσχομαι ότι θα καταστρέψουμε αυτούς τους αγωγούς και θα στερήσουμε στον εχθρό μας αυτή την πηγή εισοδήματός. Ας καεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των κατακτητών! Ας τους αφήσουμε να πνιγούν στο αίμα τους όταν επιτίθενται στα ουκρανικά εδάφη. Ούτε ένα βήμα πίσω. Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάρος, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Κριμαία, με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα να έχει ξεπεράσει το 70%. Οι ΗΠΑ προτείνουν στη Ρωσία να στηρίξει τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία, μέσω της οποίας θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα, μεταξύ άλλων και των Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών της Κριμαίας. Πολιτική λύση του ζητήματος της Κριμαίας, με παράλληλη απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χερσόνησο, ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία παράνομο και παράτυπο και δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ταυτοχρόνως, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία να αναπτυχθούν περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε άλλη εξέλιξη, μέλη των αυτοαποκαλούμενων «δυνάμεων αυτοάμυνας» της Κριμαίας επιτέθηκαν σε συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera, απαγορεύοντάς του να βιντεοσκοπήσει εκλογικό τμήμα στην Αλούστα, στο νότιο τμήμα της Κριμαίας.

Κάλεσμα για ένταξη 20.000 ανδρών στη νεοδημιουργηθείσα Εθνοφρουρά της Ουκρανίας απηύθυνε στους πολίτες της χώρας ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Την ίδια ώρα αναμένεται και η ανακοίνωση «exit poll».

Σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο υποστηρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι το δημοψήφισμα στην Κριμαία και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν χρησιμοποίησε το τηλεφώνημά του στην καγκελάριο της Γερμανίας για να εκφράσει ανησυχία για μια κλιμάκωση της έντασης η οποία προκλήθηκε, όπως είπε, από ριζοσπαστικές οργανώσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας σε συμπαιγνία με τις αρχές του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ δεσμεύθηκε να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όλους όσοι προωθούν την απόσχιση της ελεγχόμενης από τη Ρωσία περιοχής της Κριμαίας υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων.

Απο τις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, με το οποίο οι πολίτες της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία. Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της Κριμαίας, τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

- Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ το σημερινό δημοψήφισμα, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της Συμφερόπολης.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», είπε ο Αξιόνοφ και την ίδια στιγμή οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία.
«Απόψε θα γιορτάσουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

-Λαβρόφ: Σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο το δημοψήφισμα

Τη θέση της Μόσχας ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον,καταγράφει το naftemporiki.gr.
«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «είναι ανάγκη οι αρχές του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη βία των υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τους αντιφρονούντες ρωσόφωνους».

-Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.


Mετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση από τα Ρωσικά στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:

РИА Новости
twitter
koutipandoras

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'