Τα Γεγονότα και οι Mυθοπλασίες: Το Χρονικό, ο Ρομαντισμός και η αφήγηση του Αρθούρου στην Αγγλία,1300-1470

Από τον Richard J. Moll

Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, 1999


Περίληψη: Η παρούσα διατριβή εξετάζει τη σχέση μεταξύ του χρονικού και τις ρομαντικές παραδόσεις της αφήγησης του Αρθούρου στην Αγγλία και τη Σκωτία στα τέλη του Μεσαίωνα. Πριν ο Thomas Malory έδωσε μεγάλα τμήματα του κύκλου των ρομαντικών ιστοριών της Γαλλικής Βουλγάτης στο αγγλόφωνο ακροατήριο, ο Geoffrey του Monmouth του "Historia Regum Britannie", με τη μεσολάβηση διαφόρων μεταφράσεων και προσαρμογών, ήταν η κύρια πηγή πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν του Αρθούρου. Η αφήγηση αυτή, η οποία γενικά θεωρείται να είναι μια ιστορικά ακριβή καταγραφή των γεγονότων, συνδυάστηκε με τη ρομαντική παράδοση με μια σειρά από τρόπους. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να εξεταστεί η στάση προς την ιστορικότητα του Αρθούρου στα τέλη μεσαιωνική στάση και η σχέση μεταξύ των γεγονότων και φαντασιώσεων στην ιστορική γραφή.

Μια ποικιλία του χρονικού και ιστορικών αφηγήσεων εξετάζονται, όπως το "Χρονικό" του Robert Manning. Η μετάφραση του John Trevisa για το "Polychronicon" και του Andrew Wyntoun του "Αλιθινού Χρονικού της Σκωτίας". Ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στο "Scalacronica" του Sir Thomas Gray (περ.1355), το παρηχητικό "Morte Arthure" και το "Χρονικό" του John Hardyng (περ.1450-1463). Με την εξέταση των κειμένων που αναζητούν να παρουσιάσουν ένα πραγματικό απολογισμό της βασιλείας του Αρθούρου, καθίσταται σαφές ότι είχε γίνει σαφής διάκριση μεταξύ της αφήγησης που βρέθηκε στην παράδοση Galfridian και αυτό που προέκυψε από τις Γαλλικές ρομαντικές ιστορίες.

Οι χρονικογράφοι ήταν προσεκτικοί ώστε να απομακρύνουν το υλικό των ρoμαnτικών ιστοριών από τις ιστορικές αφηγήσεις τους, αλλά μερικοί προσπάθησαν να εμπλέξουν ειδύλλια, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις θεματικές ανησυχίες των έργων τους. Οι μεταγραφές των τμημάτων του Αρθούρου του "Scalacronica" του Thomas Gray και η πρώτη έκδοση του "Χρονικού" του John Hardyng περιλαμβάνονται. Δύο κείμενα με ρομαντικές ιστορίες επίσης διερευνούνται,  "Ο Sir Gawain και ο πράσινος ιππότης" και το "The Awntyrs off Arthure". Αυτές οι εγγραφές  των φανταστικών περιπετειών δεν ισχυρίζονται ότι είναι ακριβείς καταγραφές των πραγματικών γεγονότων, αλλά χρησιμοποιώντας την εγγραφή του χρονικού ως ρύθμιση για τις ρομαντικές αφηγήσεις οι ποιητές χρησιμοποιούν τα θέματα της ιστορίας του Αρθούρου και άφησαν να εννοηθεί ότι οι αντίστοιχες περιπέτειες τους έχουν επιπτώσεις για την κατανόηση του Βρετανικού παρελθόντος. Βλέπουμε σε όλα αυτά τα κείμενα μια πρώιμη προσπάθεια να εφαρμόζουν μεθόδους κρίσιμης υποθήκης για το μακρινό παρελθόν και να γίνεται διάκριση μεταξύ των μύθων που είχαν συσσωρευθεί γύρω από το συμβούλιο του Αρθούρου και ό,τι πέρασε για την αλήθεια σχετικά με τον σπουδαιότερο βασιλιά της Βρετανίας.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε στα Αγγλικά αυτή τη Θέση από την Εθνική Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Καναδά

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:
http://www.nlc-bnc.ca/obj/s4/f2/dsk1/tape9/PQDD_0003/NQ41247.pdf

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'