Αδελφικές οι σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στη Βυζαντινή Παλαιστίνη, 400-700 μ.Χ

Σκηνή Χριστιανό-Εβραϊκού Προσυλητισμού
To Φωτεινό Ξεκίνημα: Οι Ιουδαιο-Χριστιανικές σχέσεις στους Αγίου Τόπους, 400-700 μ.Χ
του Eliya Ribak
Σπουδές στις Χριστιανο-Ιουδαϊκές σχέσεις: Τόμος 6 (2011)


Αφηρημένο

Αυτό το έγγραφο δείχνει ότι σύμφωνα με τις αρχαιολογικές αποδείξεις οι Χριστιανικές και Ιουδαϊκές σχέσεις στους Αγίους Τόπους μεταξύ τετάρτου και εβδόμου αιώνα, χαρακτηρίζονται από ειρηνική συνύπαρξη. Γραπτές πηγές προτείνουν ότι μέχρι την περσική εισβολή του 7ου αιώνα, οι τρεις επαρχίες του Βυζαντίου στη Παλαιστίνη απολάμβαναν καθολική ειρήνη. Περιστασιακά Ιουδαίοι και ειδικά Σαμαρείτες εξεγέρσεις διατάραξαν αυτή τη γενική ηρεμία αλλά κατεστάλησαν με επιτυχία.
Παρά τις αποδείξεις για περιοδικές φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς και πλημμύρες, τόσο από κείμενα όσο από στοιχεία έρευνας υποδηλώνουν ότι η Βυζαντινή περίοδος, ήταν ευημερίας, αύξησης του πληθυσμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων. Σε αυτούς τους όρους, η περίοδος φαίνεται να σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο ανάπτυξης της περιοχής μέχρι και τον 20ο αιώνα. Μόνο αυτό μας φτάνει για να αναρωτηθούμε αν αυτή η ειρήνη επεκτάθηκε σε διαπροσωπικές και διακοινοτικές σχέσεις.

Το έργο αυτό χρησιμοποιεί αρχαιολογικά στοιχεία και ανάλυση για τη διερεύνηση της φύσης των διακοινοτικών σχέσεων στο επίπεδο της καθημερινής ζωής. Η βάση αυτής της εργασίας είναι ένας ολοκληρωμένος κατάλογος των τοποθεσιών ανασκαφής στα Βυζαντινά μνημεία στην Παλαιστίνη.
Η συλλογή ήταν δυνατή λόγω των πολλών δημοσιεύσεων ανασκαφών στα Βυζαντινά μνημεία στο σύγχρονο Ισραήλ και την Ιορδανία. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία για να εξετάσουμε τις διάφορες ενδείξεις αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Θα εξετάσουμε πρώτα πολύ σύντομα σε γραπτά στοιχεία για τις Ιουδαιο-χριστιανικές σχέσεις και στη συνέχεια θα πάμε να δούμε τις αρχαιολογικές μαρτυρίες. Θα συζητήσουμε τη θρησκευτική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, τις ταφές και τη διασπορά των τοποθεσιών. Θα εξετάσουμε επίσης κοσμικά αποδεικτικά στοιχεία για τη θρησκευτική ταυτότητα και τη χρονολογία. Όπως θα αποδειχθεί να είναι, παρά τις εξεγέρσεις από τους Ιουδαίους και τους Σαμαρείτες, καθώς και την αντι-Εβραϊκή πολεμική από πατέρες της εκκλησίας, η αρχαιολογική ιστορία δείχνει ειρηνικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων.

Μετάφραση-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:
http://www.medievalists.net/2014/02/11/bright-beginnings-jewish-christian-relations-in-the-holy-land-ad-400-700/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'