Εκτός μνημονίων η Ιρλανδία και η Ισπανία - Με τη σφραγίδα του Eurogroup

Με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, και μάλιστα με «καθαρό» τρόπο, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ένας προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές.

Η Ιρλανδία θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων». Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στις δύο χώρες θα υπάρχουν επισκέψεις κοινοτικών στελεχών δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας.

«Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Πέμπτη.

«Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.


«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ιρλανδική κυβέρνηση για τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων στο δημοσιονομικό μέτωπο», τόνισε επίσης ο Ντάισελμπλουμ.

Για την Ισπανία, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως το Συμβούλιο στηρίζει πλήρως την απόφασή της για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. Οι τράπεζες, τόνισε, είναι πλέον ισχυρές και οι ανισορροπίες μειώνονται. Οι ισπανικές Αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Το Eurogroup εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από το μνημόνιο:

Στη δήλωση για την Ιρλανδία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν εξομαλυνθεί, σημειώνεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζεται η απόφαση του Δουβλίνου για έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική στήριξη και υπογραμμίζεται ότι τα 20 δισ. ευρώ που υπάρχουν ως «μαξιλάρι» στα ταμεία της χώρας είναι αρκετά για να αποσοβήσουν πιθανούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς κινδύνους.

Στη δήλωση για την Ισπανία το Eurogroup σημειώνει ότι η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, η χώρα «κάνει σημαντικές προόδους στη φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και η πρόοδος έχει αρχίσει ήδη να αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, το Συμβούλιο παροτρύνει στην Ισπανία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Και οι δύο ανακοινώσεις του Eurogroup καταλήγουν χαρακτηρίζοντας, αντίστοιχα, τις δύο χώρες «ζωντανό παράδειγμα ότι τα προγράμματα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι επιτυχή, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πίστη σε αυτά και γνήσια δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις».

Newsroom ΔΟΛ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'