Μην περιμένετε τον Tερμινέιτορ - είναι ήδη εδώ

Η τακτική χρήση των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης καταδικάστηκε από πολλές διεθνείς οργανώσεις: τα πυρά των μη επανδρωμένων αεροσκάαφών τα δέχονται συχνά άμαχοι, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, πέφτουν θύματα των drones, τόσο συχνά όπως και οι τρομοκράτες.
Τα λόγια για τους κινδύνους των ρομπότ ακούστηκαν και στη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καλούν τις κυβερνήσεις να αποκαλύψουν στο μέγιστο βαθμό τις πληροφορίες για τη χρήση των drones στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο έδαφος άλλων κρατών και να δώσουν στη δημοσιότητα τους αντίστοιχους αριθμούς σχετικά με τις πραγματικές απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Σερμπακόφ βλέπει αυτές τις εκκλήσεις ως αφελείς.

- Κανείς δεν θα αποκαλύψει ποτέ τις λεπτομέρειες των ειδικών επιχειρήσεων. Αλλά είναι δυνατό να επιβληθούν περιορισμοί ή να απαιτηθεί η εφαρμογή των υφιστάμενων διεθνών συμφωνιών που απαγορεύουν τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος άλλου κυρίαρχου κράτους, αν δεν υπάρχουν κάποιες διακρατικές συμφωνίες.
Εν τω μεταξύ, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν να απαγορευτεί εντελώς η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, οι οργανώσεις –μέλη του κινήματος Campaign to Stop Killer Robots απαιτούν να επιβληθεί απαγόρευση τόσο της χρήσης, όσο και του σχεδιασμού των ρομπότ μάχης. Αλήθεια, γίνεται λόγος για τα πλήρως αυτοματοποιημένα ρομπότ, δηλαδή εκείνων που αυτοτελώς επιλέγουν λύσεις. Τα κύρια επιχειρήματά τους είναι η λάθος ανθρωποκτονία αθώων από ρομπότ ή drone, η πιθανότητα να βρεθούν τέτοιες τεχνολογίες στα χέρια των εχθρών ή κάθε λογής εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων.
Η επιβολή οποιωνδήποτε απαγορεύσεων στο δοσμένο τομέα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα, - θεωρεί ο στρατιωτικός αναλυτής Ανατόλι Σοκολόφ.
- Ο ολοκληρωτικός περιορισμός της περαιτέρω ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σκόπιμη, διότι είναι μια από τις βασικότερες κατευθύνσεις της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ρομπότ και ιδιαίτερα των ρομπότ-δολοφόνων μπορεί να φέρει αρκετά αισθητή ζημιά. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται, κατά τη γνώμη του Ανατόλι Σοκολοφ, αν όχι σήμερα, τότε τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, να αρχίσει ο καθαρισμός κάποιων κανόνων και κανονισμών ρύθμισης της κατασκευής και της χρήσης των ρομποτικών συστημάτων.Υπάρχουν ήδη ορισμένοι διεθνείς νόμοι σχετικά με τη χρήση όπλων όλων των ειδών, οι οποίοι, ωστόσο, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, χρειάζεται να τροποποιηθούν, παίρνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.

Νικίτα Σορόκιν

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

2 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'