ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «PRAKTIKER»: Εκβιάζει για μειώσεις στους μισθούς

Απειλεί με κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης, αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της... Σε «σοβαρή και υπεύθυνη στάση» αναγορεύει η επιχείρηση «Praktiker» την υποταγή των εργαζομένων στα σχέδιά της να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς. Με αφορμή τη λήξη της επιχειρησιακής Σύμβασης στο τέλος του έτους, οι εργαζόμενοι παραλαμβάνουν ήδη «ραβασάκια» από τους προϊστάμενους, με τα οποία καλούνται να αποδεχθούν νέα Σύμβαση για το 2014 με μειώσεις 7% στους μισθούς τους.

Σήμερα, οι μισθοί των 8ωρων εργαζομένων φτάνουν τα 920 ευρώ (μεικτά), ενώ από το σύνολο των εργαζομένων το 30-40% εργάζονται ως 4ωροι και 6ωροι με αντίστοιχα μικρότερους μισθούς. Από το 2008, οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» ενώ οι φόροι και τα χαράτσια ροκανίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος τους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker», Γεράσιμος Τσεκούρας, σημειώνει πως η επιχείρηση καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και εκβιάζει με ατομικές συμβάσεις. Τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην υποκύψουν στις απειλές και τις πιέσεις. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο να αντικρούσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Το επιχειρησιακό Σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Stanley» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).

Η εργοδοσία ισχυρίζεται πως η μείωση στους μισθούς «είναι η ελάχιστη απαραίτητη προσαρμογή που θα διασφαλίσει και θα σιγουρέψει την επιτυχή πορεία της εταιρείας, την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της και στο μέλλον». Με θράσος σημειώνει ακόμα πως ο στόχος της είναι να διασφαλίσει «τις θέσεις εργασίας, ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και ικανοποιητικές αμοιβές».

Η ίδια όμως η εταιρεία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, πριν έναν μόλις μήνα παρουσίαζε με περηφάνια στους εργαζόμενους τα κέρδη της, που για το 2012 έφτασαν, προ φόρων, τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση βρίσκεται σε φάση μεταπώλησης, εξηγεί ο Γ. Τσεκούρας, και προφανώς ο νέος ιδιοκτήτης της ενδιαφέρεται να την αποκτήσει «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως αυτά που κατοχυρώνονται μέσα από τη Σύμβαση.

Οι μειώσεις αφορούν τους υφιστάμενους εργαζόμενους, καθώς, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, επιδιώκεται η κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των σημερινών υπαλλήλων από φθηνότερους.

Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 200 απολύσεις στα 14 καταστήματα που διατηρεί στη χώρα. Παράλληλα, δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τους τζάμπα εργαζόμενους που προσφέρουν τα κρατικά προγράμματα για την ανεργία, και ήδη απασχολεί 100 περίπου εργαζόμενους μέσα από αυτά.





  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, κλιμάκιο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Ελληνικού και αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ., στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Αιγάλεω.


  • rizospastis

    Δημοσίευση σχολίου

    Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
    ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

    ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

    ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

    Νεότερη Παλαιότερη

    '