Βόμβα Αλέξη Τσίπρα: Δραχμή με πρόσδεση σε σκληρό νόμισμα

Με έναν πολύ έξυπνο για τη διαπραγματευτική στρατηγική – και όχι μόνο… – της χώρας μας τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την πιθανότητα η χώρα μας να επιλέξει μία νομισματική πολιτική εκτός Ευρωζώνης.

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Στη μαραθώνια εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», ο Αλέξης Τσίπρας σε αρκετά σημεία έδειξε έτοιμος να αντιμετωπίσει το κοινό και τον οικοδεσπότη του ενώ δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε και ένα συγκεκριμένο σημείο το οποίο κατά την άποψή μας πρόκειται για τη πλέον σημαντική στιγμή της συνέντευξης που δεν της δόθηκε μέχρι στιγμής η πρέπουσα σημασία και έχει να κάνει με τη βασική και θεμελιώδη επιλογή της χώρας μας αναφορικά με τη συνέχιση της συμμετοχής μας στο ευρώ ή στην αυτονόμηση μας.
Με την τοποθέτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε διαβασμένος, με άποψη, ενώ ο τρόπος εκφοράς του λόγου του μας έκανε να αντιληφθούμε ότι προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα, όχι κυρίως στον κόσμο που παρακολουθούσε – αυτοί που θα έπιαναν το «υπονοούμενο» είναι λίγοι – αλλά προς κάθε «ενδιαφερόμενο» στο εξωτερικό για το τι «άσους» μπορεί να κρατάει στο «μανίκι» της η χώρα μας.
Τι μας είπε ο κύριος Τσίπας; Στην εύστοχη ερώτηση ενός ιδιωτικού υπαλλήλου αναφορικά με τοπώς είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα μας σε μία οικονομική πολιτική η οποία να μας βγάζει από τη κρίση όταν δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το πλέον εύχρηστο και σίγουρο όπλο που έχει στα χέρια της μία ανεξάρτητη κυβέρνηση, το νόμισμά της («με τι νόμισμα;», ήταν η ερώτηση του Έλληνα πολίτη) και την δυνατότητα να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις (υποτίμηση, ανατίμηση, προσφορά χρήματος, επιτόκια, κ.λπ.), έτσι ώστε να αντιστρέψει ένα αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών η απάντηση με λίγα λόγια είχε ως εξής:
Όταν καίγεται το σπίτι σου προσπαθείς να σβήσεις την φωτιά, και όχι να δραπετεύσεις από το κλιμακοστάσιο, άρα η επιλογή της χώρας μας είναι μία λύση εντός ευρώ, αφού οι εναλλακτικές είναι «εύκολες, αλλά επικίνδυνες». Και ποια κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ήταν η εναλλακτική; Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα είναι δυνατή η αλλαγή νομίσματος (το «εύκολο») αλλά από την άλλη αυτό είναι παρακινδυνευμένο, αφού η αρχική υποτίμηση θα ακολουθούταν και από μία τεράστια υποτίμηση από την αγορά η οποία θα οδηγούσε τη νέα δραχμή σε κατάρρευση (το «επικίνδυνο»).
Ακριβώς στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας πετάει τη ρουκέτα: Για να αποφευχθεί η μη επιθυμητή υποτίμηση – πέραν δηλαδή του αρχικού σχεδιασμού – το νόμισμά μας θα έπρεπε να βρει μία «άγκυρα» υπό την έννοια ότι θα έπρεπε να προσδεθεί σε ένα σκληρό νόμισμα έτσι ώστε να μην αφεθεί μόνο τους στους ανέμους της αγορά.
Ολοκληρώνοντας το σκεπτικό του ο Αλ. Τσίπρας καταλήγει, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αφού δεν είναι δυνατόν οι εταίροι μας οι οποίοι μας έχουν αναγκάσει σε μία τέτοια πολιτική να μας πούνε από τη μία στιγμή στην άλλη «ΟΚ, φύγετε τώρα από την Ευρωζώνη και προσδεθείτε στο ευρώ από έξω».
Με βάση όλα τα παραπάνω εξηγούμε πολύ σύντομα γιατί θεωρούμε ότι ο Αλ. Τσίπρας στην ουσία κέρδισε στις εντυπώσεις με αυτά που είπε:
Πρώτον, φάνηκε διαβασμένος, αφού ξεκαθάρισε αυτό που το «λόμπι του Ευρώ» δεν λέει, ότι η επαναφορά του εθνικού νομίσματος δύναται να μην έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες στην κοινωνία εάν και εφόσον γίνει με σχέδιο και προσοχή. Ουδείς από το «λόμπι του ευρώ» δεν φαίνεται να γνωρίζει την επιλογή του «pegging», δηλαδή της επαναφοράς στη δραχμή αλλά με τη σύνδεσή του με ένα «σκληρό νόμισμα» για την απόσβεση των πληθωριστικών πιέσεων. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη επιλογή διδάσκεται στο πρώτο έτος σε φοιτητές οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων, άρα η μη συζήτηση του θέματος δεν γίνεται εκ παραδρομής.
Δεύτερο, φάνηκε «έξυπνος» αφού στην ουσία ΔΕΝ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη επιλογή αφού φάνηκε να τη θεωρεί «εύκολη αλλά επικίνδυνη». Η ουσία όμως είναι ότι την έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης – έστω και αρχικά με αρνητικό τρόπο – περνώντας ένα σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό: Εάν συνεχίσετε να μας πιέζετε με τον συγκεκριμένο τρόπο, θα ακολουθήσουμε άλλον δρόμο και τότε «θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε».
Τρίτον και πλέον σημαντικό, ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε – έστω και αρνητικά –μόνο σε μία επιλογή η οποία δεν έχει τεθεί στη βάσανο της δημόσιας συζήτησης παρά μόνο από πολύ λίγους, αλλά προχώρησε και σε μία «γεωπολιτική πιρουέτα», αφού αναφέρθηκε στη σύνδεση της δραχμής με το ευρώ, ως κάτι το οποίο «δεν είναι εφικτό», αφού οι Γερμανοί δεν πρόκειται να μας το επιτρέψουν. Η ερώτηση λοιπόν που μπορεί κάποιος να θέσει είναι η εξής: «ΟΚ, σκληρό νόμισμα του πλανήτη δεν είναι μόνο το ευρώ, γιατί όχι με το δολάριο;».
Είναι προφανές ότι μία κίνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στην ουσία εμπεριέχει τον γεωπολιτικό επαναπροσανατολισμό της χώρας μας από την γερμανική Ευρώπη στις ΗΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται στα ανοιχτά θέματα του υδάτινου άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος.
Με βάση όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως πρώτη επιλογή την παραμονή στο ευρώ, όχι όμως χωρίς όρους και μέσω των λεγομένων του αρχηγού του μιλάει για την λύση της δραχμής η οποία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα ήταν συνδεδεμένη με ένα σκληρό νόμισμα, και μέσω της ατόπου, αφού απορρίπτει τη πιθανότητα αυτό το νόμισμα να είναι το ευρώ, στην ουσία περνάει το μήνυμα στους Γερμανούς ότι αυτό μπορεί να γίνει με το δολάριο. Φυσικά όλα αυτά είναι υπό την αίρεση ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποφασίσουν σε δύο ημέρες από σήμερα να χρεοκοπήσουν από μόνες τους, στέλνοντας τον πλανήτη – και ειδικά την Δύση – σε έναν οικονομικό μεσαίωνα όπου οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες είτε κάποιος βρίσκεται στο ευρώ, είτε εκτός.
Οι φίλοι του «defence-point.gr» μπορούν να δουν το επίμαχο σημείο της συνέντευξης από το 130 μέχρι το 138 λεπτό στην κάτωθι διεύθυνση:http://www.enikos.gr/media/181461,Deite_thn_ekpomph_toy_Nikoy_Xatzhnikolao.html
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικτυακή γωνία έχει αναφερθεί στη συγκεκριμένη πιθανότητα εδώ και πάνω από ένα έτος, ενώ το περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ &ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει προχωρήσει σε ειδικό αφιέρωμα υπό την ονομασία «ΣΧΕΔΙΟ Β’» από τον… Ιούνιο του 2012.
Οι φίλοι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις μας αλλά και το επίμαχο τεύχος του περιοδικού στις κάτωθι διευθύνσεις:
defence-point

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'