Zωροαστρισμός - Αhura Mazda

Αχούρα Μάζντα (əh ˌ ʊrəmæzdə), (γνωστός και ως Athura Mazda, Athuramazda, Ohrmazd, Ahuramazda, Hourmazd, Hormazd, Hurmuz και Azzandara) είναι το όνομα στη γλώσσα Avestan (της αρχαίας Βακτριανής) για μια θεότητα της Παλαιάς Ιρανικής θρησκείας, ο οποίος ανακηρύχθηκε ο άκτιστος Θεός από τον Ζωροάστρη, ιδρυτή του Ζωροαστρισμού.
Ο Αχούρα Μάζντα περιγράφεται ως η υψηλότερη θεότητα της λατρείας Ζωροαστρισμού, μαζί με την υπάρχουσα πρώτη και πιο συχνά επίκληση της θεότητας Yasna. Η λέξη Αχούρα σημαίνει φως και Mazda σημαίνει σοφία. Έτσι, Ahura Mazda είναι ο άρχοντας του φωτός και της σοφίας. Ο Ahura Mazda είναι ο δημιουργός και υποστηρικτής της Άρτας (αλήθειας). Ο Ahura Mazda είναι ένας παντογνώστης και παντοδύναμος Θεός, ο οποίος δημιούργησε το ένα που ονομάζεται Angra Mainyu, το "κακό πνεύμα", οι οποίοι, όπως ο δημιουργός του κακού θα καταστραφούν σύμφωνα με την frashokereti (η καταστροφή του κακού).

Ο Αχούρα Μάζντα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην περίοδο Αχαιμενιδών (περ. 550-330 π.Χ.) υπό του Δαρείου Α ' στην επιγραφή Behistun. Μέχρι τον Αρταξέρξη Β '(από 405-04 ως 359-58 π.Χ.), ο Ahura Mazda λατρευόταν και η επικαλείτο και μόνος. Με τον Αρταξέρξη Β, ο Ahura Mazda επικαλέστηκε ως τριάδα, με τον Μίθρα και τον Apam Napat. Στη  περίοδο των Αχαιμενιδών, δεν υπάρχουν παραστάσεις του Αχούρα Μάζντα, εκτός από το έθιμο για κάθε αυτοκράτορα να έχει ένα άδειο άρμα που το έσερναν λευκά άλογα, να καλέσει τον Αχούρα Μάζντα να συνοδεύσει τον περσικό στρατό στις μάχες. Εικόνες του Ahura Mazda ξεκίνησαν στην περίοδο των Παρθών, αλλά σταμάτησαν και αντικαταστάθηκαν με τα λαξευμένα σε πέτρα έργα της περιόδου των Σασανιδών.


Αποκάλυψη του Ζωροάστρη

Στην ηλικία των 30, ο Ζωροάστρης έλαβε μια αποκάλυψη. Ενώ ο Ζωροάστρης κουβαλούσε νερό την αυγή για μια ιερή τελετουργία, είδε τη λαμπρή εικόνα της yazata, το Vohu Manah, ο οποίος οδήγησε τον Ζωροάστρη στην παρουσία του Αχούρα Μάζντα, όπου διδάχθηκε τις θεμελιώδεις αρχές του Καλής Θρησκείας. Ως αποτέλεσμα αυτού του οράματος, ο Ζωροάστρης αισθάνθηκε ότι είχε επιλεχθεί να εξαπλώσει και να κηρύξει τη θρησκεία. Η παλιά ιρανική θρησκεία λάτρευε πολλούς θεούς που ονομάζονταν daevas, μαζί με τρεις μεγαλύτερους θεούς, έκαστο των οποίων φέρει το τίτλο του Αχούρα. Ο Ζωροάστρης διακήρυξε ότι μόνο μία από αυτούς τους τρεις θεούς, ο Αχούρα Μάζντα ήταν ο μοναδικός άκτιστος δημιουργός του σύμπαντος. Δήλωσε ότι αυτή είναι η πηγή όλης της καλοσύνης, ήταν ο μόνος Αχούρα που αξίζει την υψηλότερη λατρείας. Δήλωσε περαιτέρω ότι ο Αχούρα Μάζντα δημιούργησε τα πνεύματα γνωστά ως yazatas να τον βοηθήσουν, ο οποίος άξιζε και αφοσίωση. Ο Ζωροάστρης διακήρυξε ότι όλοι οι ιρανικοί daevas ήταν δαίμονες και δεν άξιζε καμία λατρεία. Οι δαίμονες δημιουργήθηκαν από Angra Mainyu, το εχθρικό πνεύμα. Η ύπαρξη του Angra Mainyu ήταν η πηγή όλων των αμαρτιών και της δυστυχία στο σύμπαν. Ο Ζωροάστρης ισχυρίστηκε ότι ο Αχούρα Μάζντα δεν ήταν ένας παντοδύναμος Θεός, αλλά χρησιμοποίησε την βοήθεια των ανθρώπων στο κοσμικό αγώνα ενάντια στον Angra Mainyu. Παρ 'όλα αυτά, ο Ahura Mazda είναι ανώτερος του Angra Mainyu, δεν είναι ίσος του. Ο Angra Mainyu και τα daevas του, που προσπαθούν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους μακριά από το δρόμο της δικαιοσύνης (asha) τελικά θα καταστραφούν.



ΑΟΡΑΤΟΣ για τα ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'