ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΟΡΕΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΡΙΜΙΝΙ


Σε κάθε ευκαιρία σε κάθε εθνικό προσκλητήριο, τα παιδιά της έδωσαν το παρών.
Κι' αυτό όλοι το γνωρίζουν, όπως γράφει και ο συμπατριώτης μας δάσκαλος και ποιητής Πέτρος Σίμος: “Σαν ποιος Έλληνας στον κόσμο, άκουσε όνομα Χειμάρρα και δεν ένιωσε πόνο, πίκρα και λαχτάρα”.
Έτσι και το 1944, με την επικράτηση των Αλβανών κουμουνιστών, και τους Γερμανούς ακόμα στην πατρίδα, για να αποφύγουμε την αναγκαστική ένταξη και στρατολόγηση απο Αλβανούς, κομμουνιστές και Γερμανούς καταχτητές. 21 νέοι Χειμαρριώτες, μεταξύ των οποίων και εγώ (Κίμων Μπολάνος), αποφασίσαμε να φύγουμε απο τη Χειμάρρα με ιταλικό πλοίο, επιταγμένο από τους Άγγλους, για την μεταφορά πολεμοφοδίων στους Αλβανούς αντάρτες.
Ήταν 14 Αυγούστου 1944. Την επομένη 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, φτάσαμε στο Μπρίντιζη και στις 16 το πρωί, στο Μπάρι, σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Στις 5 Οκτωβρίου 1944, όλοι εμείς και οι 21 Χειμαρριώτες με χαρά και υπερηφάνεια καταταχτήκαμε εθελοντές στον Ελληνικό στρατό. Στην ιστορική Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, που, τμήμα των Συμμαχικών δυνάμεων είχε ήδη πρώτη απελευθερώσει το Ρίμινι και έγινε γνωστή ως Ταξιαρχία Ρίμινι. Ύστερα από τρείς μήνες εκπαίδευση στο Τορόντο της Ιταλίας, τον Ιανουάριο 1945 νοιώσαμε περισσότερη εθνική χαρά και υπερηφάνεια, γιατί πήγαμε στην Αθήνα μας, και από εκεί στον ωραίο Βόλο. Την αναμνηστική φωτογραφία που καταχωρείται, την βγάλαμε την ημέρα του πάσχα του 1945, στην Εξωραϊστική Βόλου.
*Στην φωτογραφία
Κίμων Μπολάνος, Τεύκρος Μπολάνος, Αθανάσιος Μπολάνος, Δαμιανός Μπελέρης, Γεώργιος Μπούρμπος, Σπύρος Μποντίνης, Μιλτιάδης Γκόρος, Πέτρος Γκόρος, Ευρυσθέας Γκιώνης, Χρήστος Λαζάρης, Αχιλλέας Μήλως, Κώστας Κοκαβέσης, Δήμος Κοκαβέσης, Αλέκος Καρζής, Σπύρος Τσούρας, Βασίλειος Βήτος, Παύλος Βεϊζης, Γεώργιος Ζώτος, Δημήτριος Ράπος, Μιλτιάδης Ρόντος, Χρήστος Δήμας.
Το 1940, Χειμαρριώτες δραπέτευσαν από τον Αλβανικό στρατό και επίγαν εθελοντές στον Ελληνικό στρατό και πολέμησαν κατά των Ιταλών, Νικόλαος Γκιώνης, Αυγερινός Μποντίνης, Ηλίας Κολίλας, Μανώλης Ράπος, Κώστας Ρόντος, Κώστας Κρέκος (Σύνολον 31 Χειμαρριώτες).
Εθελοντές στο Ναυτικό:
Ιάσσων Κούτουλας, Πάνος Λάζαρης, Βίκτωρ Μπρίγκος, Χρήστος Λικόκας.
Πηγή: Προσωπικό αρχείο Ευρυσθέα Γκιώνη για το Himara.gr

Δείτε επίσης το σχετικό βίντεο με την αφήγηση του Ευρυσθέα Γκιώνη.
http://himara.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'