Ανοικοδομείται η πόλη γενέτειρα των Ούννων

Μαρία Ντομνίτσκαγια
Στη Μπουριατία (Buryatia), Αυτόνομη Δημοκρατία  στη νότια Σιβηρία,  όπου στην αρχαιότητα υπήρχε η αυτοκρατορία των Ούννων, τις μέρες εφαρμόζεται ένα, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ,  το μοναδικό στο είδος του, σχέδιο. Στην πρωτεύουσα αυτής της Δημοκρατίας ανοικοδομείται η πόλη των Ούννων.
Για την ανοικοδόμηση του φρουρίου με όλα τα οικοδομήματά του, έχουν παραχωρηθεί 17 εκτάρια γης στο κέντρο της Ουλάν-Ουντέ.
Η μαζική μετακίνηση των Ούννων, ή Hun όπως τους ονομάζουν στη Δύση, οι οποίοι έδωσαν ώθηση στη λεγόμενη Μεγάλη Μετανάστευση των λαών, είχε ξεκινήσει στον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι πολεμικές νομαδικές φυλές κατέκτησαν τους Αλανούς του Βόρειου Καυκάσου, τους Οστρογότθους, τους Γότθους, τους Θράκες,  τους Σλάβους, τους Ουγγρους, τους Φινλανδούς και τους Γερμανούς. Κατά την βασιλεία του Αττίλα (περ. 400 - 453) το κράτος των Ούννων εκτεινόταν από τον Βόλγα ως το Ρήνο. Μετά το θάνατό του το 453, η αυτοκρατορία κατέρρευσε. Οι ίδιοι οι Ούννοι χωρίστηκαν σε ομάδες και εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια και τα Απέννινα.
Η μεγαλύτερη πόλη των Ούννων, που εκτεινόταν σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, βρισκόταν στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας της Μπουριατίας. Οι ιστορικοί θεωρούν ο αρχαίος οικισμός των Ούννων Σούζα  σαν να είναι «προάστιο» της Ουλάν-Ουντέ, είπε  στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Ολέγκ Μπουλούτοφ, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος των Ούννων.
- Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη λόγω της προδοσίας ξαφνικά δέχτηκε επίθεση και καταστράφηκε. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν. Έγινε εκεί σκληρή μάχη,  χύθηκε πολύ αίμα και η πόλη κάηκε. Εξαφανίστηκε στον 1-2 αιώνα μ.Χ., ύστερα από 4-5 αιώνες ζωής της.
Οι Ούννοι, που δεν έφυγαν στη Δύση και παρέμειναν στις όχθες της λίμνης Βαϊκάλης, μαζί με τις μογγολικές φυλές, που ήρθαν εδώ, αποτέλεσαν τη βάση του λαού των Μπουριατίων (Buryat). Η λέξη Μπουριάτιοι προφέρεται στην γλώσσα τους ως Χουν, που σημαίνει  άνθρωποι και λαός.
Μέχρι τις μέρες μας στη Δημοκρατία της Μπουριατίας διατηρήθηκαν πάνω από εκατό μνημεία του αρχαίου πολιτισμού των Ούννων. Υπάρχει μιά πολύτιμη συλλογή από κατασκευασμένα από ανθρώπους  αντικείμενα - όπλα, αγγεία, ιπποσκευές και διάφορα είδη οικιακής χρήσης. Το κεντρικό οικοδόμημα της πόλης των Ούννων στην Ουλάν-Ουντέ θα γίνει το φρούριο σε ένα νησί, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Θα το ξαναχτίσουν με τη μέγιστη αξιοπιστία, πάνω στη βάση των επιστημονικών δεδομένων από τα παραδοσιακά υλικά - ξύλο και πέτρα.
- Στο φρούριο θα στεγαστεί ο Οίκος του άρχοντα, εργαστήρια και στρατώνες. Θα αποκατασταθούν πλήρως τα τείχη του φρουρίου, το οποίο θα γίνει «ζωντανό» μουσείο με εν λειτουργία εργαστήρια οπλοποιΐας, βυρσοδεψίας και αγγειοπλαστικής καθώς επίσης και σταύλους με άλογα, χωρίς τα οποία  δεν εννοείται απλώς η ζωή των νομάδων.
Θα ζουν στο φρούριο και οι θρυλικοι πολεμικοί σκύλοι των Ούννων – οι μολοσσοί. Απ’ αυτούς ακριβώς προέρχονται τα τσοπανόσκυλα της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, η εμφάνιση διαμερισμάτων διαμονής των οποίων συμπίπτει με τη διαδρομή της κίνησης των Ούννων προς τη Δύση.
Η πόλη των Ούννων  χτίζεται τόσο με τα χρήματα της Ρωσίας, όσο και με την χρηματική υποστήριξη που προσφέρεται στο σχέδιο αυτό από την ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλες διεθνείς οργανώσεις και συγκεκριμένα από τον Σύλλογο των Αρχαίων Πόλεων του κόσμου,- τόνισε συμπεραίνοντας ο Ολέγκ Μπουλούτοφ.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'