Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο

Της Ελένης Μπουσουνάκη

'' Γαλακτομπούρεκο: Ίσως είναι από τα πιο αγαπημένα εάν όχι το αγαπημένο μου γλυκό των παιδικών μου χρόνων μέχρι και τώρα. Θυμάμαι που το έφτιαχνε η γιαγιά και ήμασταν μαζεμένα και τα 3 εγγόνια γύρω από το τραπέζι να την βλέπουμε να το φτιάχνει, να την βλέπουμε να ανοίγει τα φύλλα και στην συνέχεια να τα λαδώνει ένα-ένα...













Μια εικόνα που δεν φεύγει από το μυαλό μου... Το γλυκό στον φούρνο και εμείς σκυφτές μπροστά στον φούρνο για να περιμένουμε το πότε θα αρχίσουν τα φύλλα να ροδίσουν για να βγει από τον φούρνο και να το φάμε... το σπίτι να μοσχοβολάει κρέμα και εμείς με τα κουτάλια στα χέρια. Βγαίνοντας από τον φούρνο το περίμενε το κρύο σιρόπι να περιλούσει το ζεστό και τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο... όνειρο! Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε και μας κόβει από ένα κομμάτι... έβγαζα και έτρωγα ένα-ένα φύλλο, φτάνοντας στην κρέμα, (ακόμα το κάνω αυτό) αφού φυσικά δεν είχε κρυώσει, τρώγοντας την κρέμα, καίγοντας και τα χείλη μας,όπως και η γλώσσα μας... αλλά ήμασταν παιδιά, δεν μας ένοιαζε... Τώρα το φτιάχνω μόνη μου.......... ''
ΥΛΙΚΑ
·         1 πακέτο φύλλα κρούστας
·         1 φλυτζάνι λιωμένο βούτυρο (για τα φύλλα)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
·         1 φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
·         1 φλυτζάνι ζάχαρη
·         1 λίτρο κ’ ένα φλυτζάνι γάλα
·         2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
·         4 κρόκους
·         1 βανίλια
·         Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
·         2 φλυτζάνια ζάχαρη
·         1 φλυτζάνια νερό
·         1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας και όταν διαλυθεί η ζάχαρη,ρίχνουμε το σιμιγδάλι και την βανίλια.Χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στην κρέμα.Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα και ανακατεύουμε.Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει,ανακατεύοντας κατά διαστήματα.Όταν αρχίσει να κοχλάζει,κατεβάζουμε απ’την φωτιά την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.Βάζουμε τα μισά φύλλα στο ταψί και βουτυρώνουμε ταψί και φύλλα.Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45λ (μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα).Τέλος βράζουμε το σιρόπι (με το πορτοκάλι κομμένο στη μέση),το βράζουμε μέχρι να πήξει λίγο.Το περιχύνουμε στο γαλακτομπούρεκο.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'