Σε φωτογραφίες από την Αφροδίτη, Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε ζωντανά όντα

© Flickr.com/ridingwithrobots/cc-by-sa 3.0


Σε φωτογραφίες, τραβηγμένες στην Αφροδίτη την δεκαετία του 1980 από σοβιετικές διαστημικές συσκευές, απεικονίζονται μετακινούμενα αντικείμενα, τα οποία ενδέχεται να έχουν ιδιότητες ζωντανών όντων.
Σε αυτό το συμπέρασμα ήρθε ο υπάλληλος του Ινστιτούτου διαστημικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ο Λεωνίδας Ξανθομαλλίτης, ο οποίος ανάλυσε τις πανοραμικές φωτογραφίες τραβηγμένες από το διαστημικό εξερευνητικό σταθμό «Βενέρα-13». Η αναζήτηση πλανητών, στους οποίους μπορεί να υπάρχει ζωή, πραγματοποιείται βάσει του αξιώματος περί των κανονικών συνθηκών στην «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή την πίεση, την θερμοκρασία, την σύσταση της ατμόσφαιρας παρόμοιες με αυτές της Γης. Αλλά μήπως αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να παρουσιάζεται ως ο γήινος σοβινισμός; Μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα ύπαρξης ζωής υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες;
Ο Λεωνίδας Ξανθομαλλίτης δεν αποκλείει μια τέτοια δυνατότητα.«Δίχως να σχολιάσουμε την υπάρχουσα αντίληψη το ότι στην Αφροδίτη είναι αδύνατη η ύπαρξη ζωής, κάνουμε μία τολμηρή υπόθεση, πως οι μορφολογικές ενδείξεις επιτρέπουν να υποθέσουμε, πως μέρος των ευρεθέντων αντικειμένων έχει ιδιότητες ζωντανών οργανισμών», - γράφει ο επιστήμονας σε άρθρο, δημοσιευμένο στο περιοδικό «Αστρονομικός αγγελιοφόρος».


Στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ανακαλύφθηκε όζον


Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕΥΔ) ανακάλυψαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης όζον.
Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια της διαστημικής ερευνητικής συσκευής «Venera express», στην κατασκευή της οποίας συμμετείχαν και Ρώσοι επιστήμονες. Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε σήμερα η ΕΥΔ στην ιστοσελίδα της. Νωρίτερα όζον είχε ανακαλυφθεί και στην ατμόσφαιρα του Άρη.
Στην ατμόσφαιρα της Γης αυτό το αέριο, που προστατεύει τη ζωή από την υπεριώδη ακτινοβολία, εμφανίστηκε πριν περίπου 2,4 δισεκ. χρόνια και σημαντικότατο ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας του έπαιξαν οι ζωντανοί οργανισμοί. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και του Άρη, εκεί, πιθανότατα, γίνεται λόγος για ασήμαντη – σε σύγκριση με τη γήινη – περιεκτικότητα όζοντος ανόργανης προέλευσης.

2 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. δεν έχω καταλάβει γιατί τόσες 10ετίες δεν βγαίνει κανείς να πει οτί:
    -άλλο ύπαρξη γήινων συνθηκών ζωής, όπως αυτές που έχουμε εδώ
    -και άλλο ύπαρξη ζωής γενικά.
    Όπως η ζωή στη γη απαιτεί οξυγόνο,νερό,φως και θερμοκρασίες δωματίου, που πιστεύω ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ η γήινη ζωή πάνω σε αυτό το μοντέλο,γιατί ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ οι συνθήκες της γης
    Έτσι και κάποιοι οργανισμοί μπορεί να αναπτύχθηκαν,να μεταβολίζουν και να ζουν με βάση το μεθάνιο, το υδρογόνο η οτιδήποτε υπάρχει στην Αφροδίτη και αλλού, σε θερμοκρασίες με διαφορετικά όρια από τα γήινα κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω και θα προσθέσω και το εξής. πως τα ψάρια για παράδειγμα ζουν κάτω από το νερό σε διαφορετικές πιέσεις αλλά και με λιγότερο φως? (μιλάω για τα ψάρια που ζουν στα βάθη των ωκεανών .
    Η προσαρμοστικότητα είναι κάτι που έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια ακόμα και στην όμορφη Γη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'