Ξέσπασμα μαύρης τρύπας 27.000 έτη φωτός από την Γη!

Στο κέντρο του Γαλαξία μας, «μόλις» 27.000 έτη φωτός μακριά, βρίσκεται μια μαύρη τρύπα με 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Γνωστή ως Τοξότης Α* (προφέρεται Α-άστρο), η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας είναι ευτυχώς ήπια σε σχέση με τις κεντρικές μαύρες τρύπες σε μακρινούς ενεργούς γαλαξίες, και γι`αυτο πολύ πιο ήρεμα καταναλώνει υλικό γύρω από αυτή.


 Από καιρό σε καιρό ξεσπάει. Ένα ξέσπασμα διάρκειας αρκετών ωρών φωτογραφήθηκε σε αυτή τη σειρά εικόνων από το τροχιακό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, NuStar. Το NuStar που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο, είναι το πρώτο που παρέχει εστιασμένη θέα της περιοχής γύρω από το Sgr Α* σε ακτίνες Χ υψηλότερες από εκείνες που έχουν πρόσβαση τα παρατηρητήρια Chandra και XMM.

Παρατηρήσεις δύο ημερών από το NuStar παρουσιάζεται στους πίνακες πιο πάνω. Οι ακτίνες Χ που παράγονται από υλικό που θερμαίνεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, επιταχύνεται σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός καθώς πέφτει στην κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Η κεντρική εικόνα ακτίνων Χ εκτείνεται σε περίπου 100 έτη φωτός. Η φωτεινή λευκή περιοχή αντιπροσωπεύει το πιο καυτό υλικό που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη μαύρη τρύπα, ενώ το ροζ σύννεφο ανήκει πιθανότατα σε ένα κοντινό απομεινάρι σουπερνόβα.

www.tsene.com
http://erenzw.bogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'