Γνωστά τσιτάτα του Λένιν που ποτέ δεν είπε ο Λένιν

Οι υποσχέσεις είναι σαν την κρούστα στις πίτες: τις δημιουργούμε για να τις σπάμε. Αποδόθηκε ψευδώς στον Λένιν, ειπώθηκε από τον Τζόναθαν Σουϊφτ.

Χρήσιμοι ηλίθιοι
Δεν εντοπίζεται πουθενά στο έργο του ΛένινΧρησιμοποιείται συχνά από αντικομμουνιστές για να περιγράψει τα ασυνείδητα "όργανα" των κομμουνιστών.

Πρώτα θα αρπάξουμε την ανατολική Ευρώπη, μετά τις μάζες της Ασίας, μετά θα περικυκλώσουμε τις ΗΠΑ, που θα είναι το τελικό φρούριο του καπιταλισμού. Δεν θα χρειαστεί να επιτεθούμε. Θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια μας.
Αποδόθηκε στον Λένιν ψευδώς από τον καρδινάλιο Francis Spellman.

Θα κρεμάσουμε τους καπιταλιστές με το σκοινί που θα μας πουλήσουν.

Θα συμμαχήσουμε και με το διάβολο και με τη γιαγιά του εν ανάγκη.

Αν καταστραφούν τρία τέταρτα της ανθρωπότητας, το σημαντικό είναι αυτό που θα απομείνει να είναι κομμουνιστές.

Δώστε μου μια οργάνωση από επαγγελματίες επαναστάτες και θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα!
Αυτό που έγραψε ο Λένιν, στο Τι να κάνουμε: "φερθήκαμε σαν ερασιτέχνες σε μια στιγμή που μπορεί και να μπορούσαμε να πούμε: 'δώστε μας μια οργάνωση επαναστατών και θα ανατρέψουμε τη Ρωσία!'"

Ένας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική.
Συνηθέστερα αποδίδεται στον Στάλιν, αλλά κάποιες φορές και στον Λένιν. Δεν εντοπίζεται πουθενά στο έργο είτε του ενός είτε του άλλου. Η πλησιέστερη φράση στην υποτιθέμενη εμφανίζεται ως δήθεν παράθεμα από τον Στάλιν σε βιβλιοκρισία στους New York Times το 1958.  Σύμφωνα με άλλη πηγή, η φράση εμφανίζεται νωρίτερα, το 1948, στο αμερικανικό περιοδικό Atlantic Monthly, και ακόμα νωρίτερα, το 1947, σε άρθρο για τον Στάλιν. Μια πολύ παρόμοια φράση εμφανίζεται στο μυθιστόρημα Μαύρος οβελίσκος του Έρικ Μαρία Ρεμάρκ (1956). Το μυθιστόρημα αφορά την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία.

http://leninreloaded.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'