Κ-27 PROJECT 645: Με πυρηνικό όλεθρο κινδυνεύει ο Αρκτικός Ωκεανός



Σε μια επιχείρηση που δεν έχει επαναληφθεί στην ανθρώπινη ιστορία το ρωσικό Ναυτικό θα επιχειρήσει να ανελκύσει ένα πυρηνικό υποβρύχιο, το περίφημο Κ-27 (του οποίου η ιστορία έγινε και ταινία) από τα βάθη του Αρκτικού Ωκεανού, το οποίο βύθισαν εκεί οι Σοβετικοί το 1982 μετά από το ατύχημα που είχε καθώς τα στοιχεία που έχουν συλλέξει δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση η οποία θα προκαλέσει μια τεράστια πυρηνική έκρηξη με ανυπολίγιστες επιπτώσεις. 

«Πρέπει να ελέγξουμε πρώτα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποβρύχιο και προσπαθούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για την ακεραιότητα του σκάφους και κατά το πόσο αυτή έχει επηρεαστεί από τη διάβρωση του θαλασσινού νερού» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δύτες θα επιχειρήσουν μια μηχανολογική ανάλυση του υποβρυχίου συλλέγοντας κομμάτια μέταλλου από το κύτος.
«Κανένα ραδιενεργό νουκλείδιο δεν ανιχνευθεί στο υποβρύχιο σε δοκιμές που έγιναν μέσα στο 2012. Μόνο ύστερα από τον έλεγχο των δεδομένων που θα συλλέξουμε αναφορικά με την ακεραιότητα του κύτους αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βυθού θα είναι δυνατή η εξέταση εναλλακτικών λύσεων για να ανελκύσουμε το υποβρύχιο και να απομακρύνουμε το πυρηνικό του καύσιμο»πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού.
Πρόκειται για το υποβρύχιο K-27 project 645 το οποίο βρίσκεται σε μικρό βάθος μόλις 30 μέτρων στη θάλασσα του Κάρα στον Αρκτικό Ωκεανό μια περιοχή που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Μια τέτοια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να νεκρώσει την περιοχή σε μεγάλη απόσταση, τόσο σε ότι αφορά το περιβάλλον, όσο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, περιλαμβανομένης και της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Το Project 645 ήταν ένα μοναδικό σχέδιο το οποίο προωθείτο από δύο πειραματικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες VT-1 με ψύξη υγρού μετάλλου. Το σκάφος πήρε δύο κύρια υποκοριστικά από το πλήρωμά του. Το πρώτο ήταν «Χρυσό ψάρι» και το δεύτερο «Ναγκασάκι» από τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα περιστατικά διαρροών από τους αντιδραστήρες του.
Το Κ-27 εισήλθε σε υπηρεσία το 1962 και τον Απρίλιο του 1964 συμπλήρωσε το μεγαλύτερο μέχρι τότε χρόνο σε κατάδυση στην μέση της αβύσσου του Ατλαντικού. Στις 24 Μαΐου 1968 σημειώθηκε ένα σοβαρό ατύχημα με διαρροή από τον πυρηνικό του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να μολυνθούν και να πεθάνουν λίγο αργότερα 9 άτομα από το πλήρωμά του.
Το υποβρύχιο παροπλίστηκε επίσημα την 1ηΦεβρουαρίου του 1979 και το διαμέρισμα των δύο πυρηνικών του αντιδραστήρων σφραγίστηκε. Τελικά το ρωσικό Ναυτικό το βύθισε το 1982.
ΠΗΓΗ: http://www.defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'