Λέτε κάποιοι νά προσπαθοῦν νά μᾶς ἀνάψουν τό ἡφαίστειον;


H Σαντορίνη είναι ό,τι απέμεινε από το αρχαίο νησί που καταστράφηκε στην έκρηξη του 17ου αιώνα π.Χ. (Πηγή:ESA )
H Σαντορίνη είναι ό,τι απέμεινε από το αρχαίο νησί που καταστράφηκε στην έκρηξη του 17ου αιώνα π.Χ. (Πηγή:ESA )
Διάβαζα γιὰ τὴν ἐσπευσμένη ἀπόφασιν τῶν εἰδικῶν νὰ στείλουν κλιμάκιον ἐπιστημόνων, πρὸ κειμένου νὰ ἐγκαταστήσουν εἰδικὰ μηχανήματα, γιὰ τὴν παρακολούθησιν τοῦ ἡφαιστείου τῆς Σαντορίνης. 
Κάτι τρέχει; Ἴσως… Ἴσως κι ὄχι ὅμως. 
Ἄς τὰ πιάσουμε ὅμως ἀπὸ τὴν ἀρχή. 

Ηφαίστειο Θήρας: Μόνο αυτό μας έλειπε…

Ανησυχία που ενισχύθηκε από την απόφαση να τοποθετηθούν ειδικά όργανα 24ωρης παρακολούθησης της δραστηριότητας του ηφαιστείου της Σαντορίνης (Θήρας) από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίαςμετά από αίτημα του ΟΑΣΠ, έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα στο νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται, πάντως, ότι τον περασμένο Ιούλιο, μια σειρά από επιστημονικά όργανα ήδη τοποθέτησε στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία ελληνο-γαλλο-ισπανική αποστολή, καταδεικνύοντας έτσι την ανησυχία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία επανενεργοποίησης του ηφαιστείου.
Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος “Θέτις” και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα “Max Rover” του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλησαν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από “πρώτο χέρι”, για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και αυτό που διακρίβωσαν τότε τους τρόμαξε: Ο μετρητής κλίσης και οι δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης και παραμόρφωσης του “φουσκώματος” του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό, έδειξαν έντονη κινητικότητα. Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι η επιφάνεια του εδάφους τους έχει ανυψωθεί κατά 14 εκατοστά από τον Ιανουάριο του 2011.
Τα συμπεράσματα που έβγαλαν κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι: Η ποσότητα της λάβας που έχει συγκεντρωθεί στο θάλαμο μάγματος που κρύβεται κάτω από την καλδέρα του ηφαιστείου σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.
Ο όγκος του θαλάμου εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 10-20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (8-15 φορές το μέγεθος του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου) από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Παράλληλα, η επιφάνεια του εδάφους άρχισε να παραμορφώνεται.
Ο ρυθμός διόγκωσης του ηφαιστείου είναι κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι δορυφορικές μετρήσεις, η ποσότητα λάβας που έχει συγκεντρωθεί κάτω από τη Σαντορίνη τους τελευταίους 12 μήνες αντιστοιχεί στην αναμενόμενη διόγκωση του ηφαιστείου σε μία περίοδο 10-20 χρόνων.
Εδώ και 30 μήνες περίπου το ηφαίστειο της Σαντορίνης δείχνει όλο και εντονότερα σημάδια ενεργοποίησης του. Συνεχείς μικροδονήσεις, οι οποίες σπάνια ξεπερνάνε τα 3.2 Ρίχτερ καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή από την Μήλο, την Νάξο μέχρι τα νότια παράλια της Κρήτης, την Κάρπαθο και την Ρόδο.
Από τον Αύγουστο όμως του 2012 και μετά έχουμε μια σειρά γεγονότων που προκαλούν ανησυχία, όπως μαρτυρίες για δονήσεις που έχουν γίνει αισθητές, στα Χανιά, το Καστέλι και το Ρέθυμνο σαν να γίνεται σεισμός 10 Ρίχτερ ελάχιστης όμως διάρκειας. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές από την Μήλο μέχρι την Άνδρο.
Από την τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν περάσει περίπου 3600 χρόνια.
Για περισσότερα από 2000 χρόνια, η δραστηριότητα του ηφαιστείου ακολουθεί πλήθος διαφορετικών μοτίβων, μεταξύ των οποίων είναι μικρές εκρήξεις με εκχύσεις λάβας κάθε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια, μέσα από τις οποίες σχηματίστηκε ο νέος κρατήρας που ξεπροβάλλει σήμερα από τη θάλασσα.
Τα νησιά της Νέας και Παλαιάς Καμμένης, στο κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου που έχει βυθιστεί μέσα στη θάλασσα, αποτελούν τα πιο πρόσφατα κομμάτια στεριάς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Για τα επόμενα 60 χρόνια το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρέμεινε ήσυχο.
Τον Ιανουάριο του 2011, μία σειρά από σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις παρυφές του ηφαιστείου. Η πλειοψηφία ήταν τόσο ασθενείς που μπορούσαν να ανιχνευθούν από εξαιρετικά ευαίσθητους σεισμογράφους, ενώ αρκετοί έγινα αιθητοί από τους κατοίκους του νησιού.
«Μία ημέρα τον Απρίλιο του 2011, δύο ξεναγοί που επισκεύτηκαν το νησί της Καμμένης μου διηγούταν πως είχαν νιώσει ένα σεισμό και οι δονήσεις του εδάφους ήταν τόσο ισχυρές που αναπήδησαν,» σημείωσε ο Michelle Parks, υποψήφιος διδάκτορας μέλος μίας ομάδας επιστημόνων που μελετάει την παραμόρφωση του εδάφους στη Σαντορίνη.
«Οι ντόπιοι που εργάζονταν σε εστιατόρια του κεντρικού νησιού της Θήρας έβλεπαν σημάδια της σεισμικής δραστηριότητας στα ποτήρια που άρχισαν να δονούνται και να χτυπούν ελαφρά μεταξύ τους.»
Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience, η ομάδα περιγράφει πως στο σύμπλεγμα των νησιών η επιφάνεια του εδάφους έχει σιγά σιγά ανυψωθεί σχεδόν συστηματικά γύρω από ένα σημείο βόρεια της Παλαιάς και Νέας Καμμένης.
Για τον προσδιορισμό της ανύψωσης του εδάφους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις από το δορυφόρο της ESA Envisat οι οποίες λήφθησαν την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου και του Δεκεμβρίου του 2011, όσο και από τη Γερμανική αποστολή TerraSAR-X από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012.
Επισημαίνεται ότι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το 1955, αυτή η αύξηση του μάγματος που συνέβη τώρα είναι η μεγαλύτερη από τότε και πλέον το νησί από τέφρα που περικλείεται από τη τουριστική Σαντορίνη ανυψώθηκε γύρω στα 11 με 12 εκατοστά.
Σε όλους έρχεται στο μυαλό η τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που συνέβη γύρω στο 1600 π.Χ. και εκτός του ότι κατέστρεψε το νησί της Σαντορίνης, δημιούργησε τεράστιο τσουνάμι το οποίο κινήθηκε προς τη Κρήτη καταστρέφοντας το Μινωικό πολιτισμό, αλλά και από τις τεράστιες ποσότητες τέφρας που εκσφενδονίστηκαν στην ατμόσφαιρα άλλαξε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και το κλίμα της Γης προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πλανητικό επίπεδο.
Η Σαντορίνη και τα κοντινά νησιά σε ακτίνα 50-60 χιλιομέτρων καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο ηφαιστειακός χειμώνας που απλώθηκε έως τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου και της Μικράς Ασίας κράτησε δύο χρόνια, η θερμοκρασία έπεσε κατά δύο-τρεις βαθμούς, τα αλλεπάλληλα παλιρροϊκά κύματα, ύψους ως και 12 μέτρων είχαν σαρώσει τις ακτές των κοντινών νησιών και της βόρειας Κρήτης μέσα σε 20 λεπτά.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης… ξανακοιμάται

Εχει επιστρέψει στην ήρεμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν την περυσινή έξαρσή του

Τὴν ἴδιαν ὅμως στιγμὴ διαβάζουμε στὸ ἔντυπο τοῦ ΔΟΛου πὼς δὲν τρέχει τίποτα!
Ἀπὸ τὸν Φεβρουάριο ἔχουν νὰ παρατηρήσουν οἱ ἐπιστήμονες σοβαρὲς ἐνδείξεις σεισμικῆς δραστηριότητος…
 Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του διαβόητου ηφαιστείου της Θήρας. Το τέρας έχει σχεδόν επιστρέψει στην ήρεμη κατάσταση που βρισκόταν πριν από τηνπερυσινή έξαρση, αναφέρουν οι έλληνες ερευνητές που το παρακολουθούν στενά. Επισημαίνουν όμως ότι η χρηματοδότηση για την παρακολούθηση του ηφαιστείου είναι ανεπαρκής.
«Το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων. Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) οΜιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).
Προσθέτει όμως ότι οι επιστήμονες δεν εφησυχάζουν: «Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο δείχνει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση ύπνου, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, γι’ αυτό και πρέπει να παρακολουθείται».
Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής του ΑΠΘ Κοσμάς Στυλιανίδης«Το ηφαίστειο σιγά σιγά ηρεμεί, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και κοντεύει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση [...] Δεν εφησυχάζουμε, αλλά [...] οι πιθανότητες άμεσης έξαρσης του ηφαιστείου είναι εξαιρετικά μειωμένες», λέει.
«Παρακολουθούμε και την παραμικρή ”ανάσα” του ηφαιστείου. Από τον Φεβρουάριο και μετά η σεισμική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη» αναφέρει με τη σειρά του και οΚωνσταντίνος Μακρόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Για την παρακολούθηση του ηφαιστείου συνεργάζονται επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο. «Οι μεγαλύτεροι ηφαιστειολόγοι της Ευρώπης συνεργάστηκαν σε διεθνές συνέδριο την άνοιξη στη Σαντορίνη» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Αλμπανάκης.
Πρόβλημα χρηματοδότησης
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο στη συγκρότηση μιας ειδικής 18μελούς επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία υπάγεται στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Η επιτροπή προχώρησε στο σχεδιασμό Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου, που αφορούσε στην τοποθέτηση ειδικών οργάνων μέτρησης και στη συλλογή δεδομένων.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίστηκε από τον ΟΑΣΠ σε περίπου 800.000 ευρώ για τη διετία 2012-2013, ωστόσο από την Πολιτεία εγκρίθηκαν 300.000 για το 2012, από τα οποία τελικά εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ύψους μόλις 54.000 ευρώ.
Στην απόφαση αναφέρεται η διάθεση του ποσού για την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, τα χρήματα αυτά, αν και ζητήθηκαν ήδη από πέρυσι, εγκρίθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση αυτές τις ημέρες. Στο μεταξύ ο ΟΑΣΠ είχε ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση οργάνων, ορισμένα από τα οποία παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό από άλλους φορείς.
Τα όργανα είναι 22 σεισμογράφοι και επιταχυνσιογράφοι, δέκα γεωδετικοί σταθμοί, τέσσερις παλιρροιογράφοι, δύο μετρητές διοξειδίου του άνθρακα και μία θερμική κάμερα. Τελικά, το ποσό των 54.000 ευρώ θα διατεθεί για τη συντήρηση του συστήματος.
«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι μια από τις θέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος στον τομέα των ηφαιστείων. Γίνεται εδώ και χρόνια στενή παρακολούθηση του ηφαιστείου, χερσαία και υποθαλάσσια. Η πρόσφατη δραστηριότητά του ήταν η αφορμή να ασχοληθεί και η Πολιτεία δίνοντας χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ΟΑΣΠ», εξηγεί και ο γεωλόγος, Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας- Γεωφυσικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Επίσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έχει εγκαταστήσει από τον περασμένο Ιούλιο όργανα στο βυθό γύρω από το ηφαίστειο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γαλλία και την Ισπανία. Στόχος των ερευνητών είναι να μετρήσουν την παραμόρφωση του βυθού, που μαζί με την παραμόρφωση του εδάφους, είναι από τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις ενδεχόμενης δραστηριότητας.
 Ὅμως πρὸ ἡμερῶν εἶχα διαβάσει κι αὐτὸ τὸ «περίεργον» ἄρθρον:

Γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης

 Γράφει ο Γιώργος Παπαγεωργίου  
Τι συνέβη τους τελευταίους μήνες: Κάποιοι λένε για υποθαλάσσιες πυροδοτήσεις πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος στο ευρύτερο Κρητικό πέλαγος!
 Που είναι η αλήθεια; 
 Ποιοι ξέρουν; και γιατί όλα αυτά;
 Ερωτήματα που εκ των προτέρων σας λέμε πως δεν θα απαντηθούν γιατί απλά ούτε εμείς ξέρουμε απλά εμείς έχουμε συλλέξει μια σειρά αδιαμφισβήτητων ντοκουμέντων και γεγονότων, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε χρονική σειρά και εσείς να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.  
 Για τους αναγνώστες που μας παρακολουθούν χρόνια θα ξέρουν πως έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, ηφαίστειο Σαντορίνης. 
 Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αναφορές για Αμερικάνικο πλοίο με την ονομασία  MAERSK PEARY, στον τύπο του πλοίου αναφέρεται ότι είναι Military Ops, δηλαδή πλοίο στρατιωτικών επιχειρήσεων και πολλοί πιστεύουν πως είναι αυτό πίσω από τις περίεργες δονήσεις στην νότια Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα Έλληνες αεροπόροι αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δονήσεις αυτές να οφείλονται σε βολές μαχητικών όπως προσπαθούν να πλασάρουν αρμόδιοι.
 Οι φόβοι ότι η Σούδα κρύβει πυρηνικά έρχονται στο προσκήνιο με το άνοιγμα των αρχείων του Φόρεϊν Οφις που δόθηκαν στη δημοσιότητα με καθυστέρηση 30 χρόνων!  Στα απόρρητα αυτά έγγραφα, αποκαλύπτεται ότι οι Άγγλοι το 1975 ουδόλως ενδιαφέρθηκαν για την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, όσο ανησύχησαν μήπως και διαταραχθεί το πυρηνικό πρόγραμμα στη Σούδα, για το οποίο μάλιστα η τότε κυβέρνηση είχε δώσει εγγυήσεις! 
 Εδώ και 30 μήνες περίπου το ηφαίστειο της Σαντορίνης δείχνει όλο και εντονότερα σημάδια ενεργοποίησης του. Συνεχείς μικροδονήσεις, οι οποίες σπάνια ξεπερνάνε τα 3.2 Ρίχτερ καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή από την Μήλο, την Νάξο μέχρι τα νότια παράλια της Κρήτης, την Κάρπαθο και την Ρόδο.
 Από τον Αύγουστο όμως του 2012 και μετά έχουμε μια σειρά γεγονότων που προκαλούν ανησυχία, όπως μαρτυρίες για δονήσεις που έχουν γίνει αισθητές, στα Χανιά, το Καστέλι και το Ρέθυμνο σαν να γίνεται σεισμός 10 Ρίχτερ ελάχιστης όμως διάρκειας. Οι αυτές δονήσεις έγιναν αισθητές και την Μήλο και την Άνδρο που είναι κοντά. Όμως κανείς δεν εξηγεί το γιατί οι δονήσεις δεν κατεγράφησαν από σεισμογράφους που βρίσκονται εκεί κοντά, παρά μόνο από τον σεισμογράφο του ΤΕΙ στα Χανιά! 
 Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 είχαμε αναρτήσει θέμα με τίτλο “Ακυρώθηκε το γεγονός που φέρετε να έγινε στις 6.55 στην Κρήτη” μάλιστα έτυχε, να έχουμε κρατήσει το ειδικό πινάκιο που εκδίδει, το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο στην on line σελίδα που μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί τους σεισμούς, σε ολόκληρη την επικράτεια και έχουμε μόνιμα στην αρχική σελίδα του blog μας αριστερά και την επόμενη ημέρα δεν υπήρχε τίποτα ! Δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που στην αρχή είχε εντοπισθεί στα 16 Χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και μετά από νεότερη επεξεργασία είχε προσδιοριστεί στα 31 χιλιόμετρα, είχε καταργηθεί από το πίνακα και για του λόγου το αληθές δείτε τα ντοκουμέντα ΕΔΩ
Ακόμα ένα περίεργο και ανησυχητικό γεγονός το οποίο και ¨ θαφτηκε” μετά είναι με το πλοίο της γραμμής από Κρήτη προς Πειραιά στα ξημερώματα της 27ης Αυγούστου το οποίο αναγκάστηκε σε ελιγμό “πανικού” για να αποφύγει “σταθερό” αντικείμενο πάνω στην ρότα του και πλησίον της Μήλου. Διαβάστε το σχετικό θέμα ΕΔΩ
 Είναι πολλά τα ευρήματα που θα μπορούσαμε να σας παρουσιάσουμε αλλά θα ήταν κουραστικό, το σημαντικό είναι πως στο Νότιο Αιγαίο παίζεται ένα βρόμικο πιθανός “ενεργειακό” παιχνίδι και ίσος μια βίαιη γεωλογική αναταραχή βοηθούσε κάποια σκοτεινά συμφέροντα.  Όλα όμως τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά !  

Ακυρώθηκε το γεγονός που φέρετε να έγινε στις 6.55 στην Κρήτη

Η καταγραφή σεισμού μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που στην αρχή είχε εντοπισθεί στα 16 Χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και μετά από νεότερη επεξεργασία είχε προσδιοριστεί στα 31 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 89 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ρεθύμνου, μετά από λίγες ώρες έγινε άρση του γεγονότος και αφαιρέθηκε από τον πίνακα και τον χάρτη.
Σας παραθέτουμε παρακάτω, τα στοιχεία που είχαμε ανεβάσει στην προηγούμενη ανάρτηση μας και όταν είχε καταγραφεί το γεγονός
Κι ἔχω πάρα πολλά, μὰ πάρα πάρα πάρα πολλὰ ἐρωτήματα.
Φυσικὰ ἐὰν ἰσχύουν οἱ παρατηρήσεις τοῦ νυκτοβάτου, τότε κάτι πάει ἐν τελῶς στραβά.  
HAARP; 
Ἴσως ναί… Ἴσως κι ὄχι…
Σαφῶς καὶ δὲν γνωρίζω γιὰ νὰ μπορῶ νὰ λάβω θέσιν.
Ὅμως κάτι μέσα μου μοῦ λέει πὼς ἀκόμη κι ἐὰν πράγματι συμβαίνουν «περίεργα»  στὴν Σαντορίνη, τότε εἶναι ἀκόμη πιὸ «περίεργον» τὸ γεγονὸς τῆς ἐσπευσμένης τοποθετήσεως μετρητῶν τώρα. Διότι ἐξ ὅσων ὅλοι γνωρίζουμε, οἱ μετρητὲς μόνον γιὰ διακόσμησιν εἶναι … Ἔ… Συγγνώμη, μόνον γιὰ καταγραφὴ γενομένων σεισμῶν εἶναι. Ὄχι γιὰ πρόβλεψιν. 
Συνεπῶς; Γιατί τσακίστηκαν τώρα, κι ὄχι πρό μερικῶν μηνῶν, ὅταν ἡ ἔξαρσις ἦταν ἀκόμη πιό ἔντονη, νά θέσουν τούς μετρητές τους; Τί δέν τούς βγαίνει σωστά ἀπό τούς ὑπολογισμούς τους; Μήπως πράγματι περιμένουν σεισμό καί δέν τούς …ἔρχεται;
Ἐπεὶ δὴ ἀγνοῶ τὸ ἐὰν ἔχουν λάβει δράσιν πράξεις ἐξωγενῶν παραγόντων, δὲν θὰ προχωρήσω. 
Θὰ παραμείνω μόνον στὴν καταγραφὴ τῶν συμβάντων, καθῶς ἐπίσης καὶ στὶς ἐπαναδημοσιεύσεις τῶν «ἐπισήμων» αὐτῶν μέσων ἐνημερώσεως. 
Τὸ μόνον ποὺ θὰ ἐρωτήσω, γιὰ ὅσους φυσικὰ θὰ μποροῦσαν νὰ μὲ διαφωτίσουν, εἶναι τὸ ἐὰν γνωρίζουν τὸ  γιατὶ σβήνονται τὰ συμβάντα. Δέν συνέβησαν; Ἔκαναν λᾶθος; Ἤ μήπως κάτι δέν βγαίνει σωστά;
Θά μάθουμε ἄρα γέ κάποτε;
Φιλονόη.
Ὥς ὑστερόγραφον ἕνα ἀκόμη πιὸ …περίεργον.

Κάτι σοβαρό συμβαίνει; Πανικός σε πλοίο της γραμμής από “ΣΤΑΘΕΡΟ” αντικείμενο μέσα στην θάλασσα

 Πανικός επικράτησε σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Πειραιά όταν κοντά στο νησί της Μήλου στην πορεία του επάνω βρέθηκε ένα “σταθερό” αντικείμενο και το πλοίο αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό με αποτέλεσμα να μπατάρει προς την αριστερή πλευρά και να προκληθεί ένταση μεταξύ των επιβατών.
 Πολλοί ήταν οι επιβάτες που ειδοποίησαν τους οικείους τους μέσο κινητών τηλεφώνων ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο καράβι και έχει πάρει κλίση. Το λιμεναρχείο επικοινώνησε με το πλοίο όπου και του ανέφεραν ότι κάποιο “σταθερό” αντικείμενο βρισκόταν στην ρώτα του και αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό! 
 Στην ναυτική ορολογία “σταθερό” αντικείμενο θεωρείτε κάποιο νησί η ξέρα, στην Ελλάδα όμως όλα αυτά είναι χαρτογραφημένα και θα ήταν παράτολμο να πούμε πως το εν λόγο καράβι είχε λάθος πορεία. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η πορεία του πλοίου που το δρομολόγιο αυτό είναι ρουτίνα ήταν σωστή τι θα μπορούσε να είναι το “σταθερό” αντικείμενο; 
 Η σιγή από την πλευρά του Καπετάνιου και του Λιμεναρχείου ίσος κρύβει κάτι αλλά ίσος κιόλας ήταν ένα τυχαίο γεγονός που έβγαλε το πλοίο εκτός πορείας και απλά την διόρθωσε. Το σημείο όμως κοντά στην Μήλο φέρνει στο μυαλό μας ένα θέμα που αναρτήσαμε σχετικά πρόσφατα και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ και τα δύο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό μαντέψτε …..τι είναι;  
 Δείτε τον σεισμογράφο της Μήλου στις 25.08.2012 στις “00.45″ δηλαδή στις “03.45″ τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου ώρα Ελλάδας,  να απεικονίζει ένα σχετικά μεγάλο σεισμικό γεγονός που δεν έχει αποτυπωθεί πουθενά!         

 Αλλά και τον πίνακα του διεθνούς φήμης Ουγκρικού Ινστιτούτου Καταστροφών “RSOE EDIS” να έχει σημειώσει την 26η Αυγούστου ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης που δεν απέχει και πολύ από το σημείο του “σταθερού” αντικειμένου. 

 Εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης, τα συμπεράσματα δικά σας …………….! 
http://filonoi.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'