Ο στόχος του αγώνα –Η δημιουργία του κράτους των Τουαρέγκ Αζαβάντ

Φωτογραφία: EPA
Σήμερα σας προτείνουμε αποσπάσματα από τηλεφωνική συνέντευξη, την οποία ο ανταποκριτής μας Ίγκορ Ιάζον πήρε από τον ακόλουθο τύπου του Εθνικού κινήματος απελευθέρωσης Αζαβάντ (Mouvement Nacional pour la Liberation d’Asavad) Hama Sid Hamed.
Αυτό το κίνημα των Τουαρέγκ έχει εμπλακεί σε διαμάχη με τον στρατό της κεντρικής κυβέρνησης του Μαλί στα βόρεια αυτής της χώρας για την δημιουργία του δικού τους κράτους Αζαβάντ.
Σε αυτήν την περιοχή του Μάλι επίσης δραστηριοποιείται και η τρομοκρατική ομάδα «Αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ». «Μήπως η Αλ-Κάιντα αποτελεί σύμμαχο του κινήματός σας;
- ο Hama Sid Hamed απαντά στην ερώτηση του ανταποκριτή μας:
- Είναι γνωστό εδώ και καιρό, πως ο κύριος στόχος του κινήματος «Αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρίμπ» - είναι η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός, η απαγωγή των πολιτών της δύσης με στόχο τα λύτρα. Γι’ αυτό είναι τόσο δραστήριοι στο Σάχελ. Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό, πως οι Τουαρέγκ αποτελούν το προπύργιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι Τουαρέγκ έχουν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό και οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις κατά το πέρασμα των αιώνων δεν κατάφεραν να τον εξολοθρεύσουν. Όμως η οποιαδήποτε ομάδα, η οποία διεισδύει στην χώρα μας και η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον φτωχό μας λαό, δεν μπορούν να καταστρέψουν τον πολιτισμό της χώρας των Τουαρέγκ. Σας το λέω και επαναλαμβάνω – δεν πρέπει να τοποθετείτε δίπλα τους τρομοκράτες και το αντάρτικο κίνημα των Τουαρέγκ στα βόρεια του Μαλί. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιζόμαστε σε δύο μέτωπα – εναντίων του στρατού του Μαλί και εναντίων των τρομοκρατών. Δεν είναι δυνατή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας χωρίς την συμμετοχή των Τουαρέγκ. Το έχουμε πει πολλές φορές. Ο αρχηγός του Εθνικού μας κινήματος απελευθέρωσης Αζαβάντ, πρόσφατα τόνισε ακόμη μια φορά, πως μία από τις προτεραιότητες των στόχων μας είναι ο αγώνας εναντίων των ένοπλων ομάδων τρομοκρατών, εναντίων της Αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρίμπ. Είμαστε έτοιμοι να ενωθούμε με αυτούς που καταπολεμούν αυτήν την πανώλη στο Σάχελ και στην Σαχάρα.

-Λένε ότι είστε καλύτερα εξοπλισμένοι από τον στρατό του Μαλί

- Ο στρατός του Μάλι τα έχει όλα, όμως θέλω να πω, πως το ζήτημα δεν είναι στο πως είναι εξοπλισμένος ο στρατός. Οι Τουαρέγκ δεν είναι εφοπλισμένοι καλά, όμως έχουν άλλα κίνητρα – πολεμούν για το έδαφός τους, το οποίο προσπαθούν να το ανακτήσουν. Αυτή η επιθυμία τους είναι το πιο σύγχρονο όπλο τους. Δεν πολεμούν για τα χρήματα, αλλά για να επανακτήσουν  την γη τους. Αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια του λαού τους.
Ήταν ένα απόσπασμα από την τηλεφωνική συνέντευξη του ανταποκριτή μας Ίγκορ Ιάζον με τον Hama Sid Hamed τον ακόλουθο τύπου του Εθνικού κινήματος απελευθέρωσης Αζαβάντ.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'