Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν «κάτι πολύ σημαντικό» και... εξαφανίστηκαν!

Μάχη με το χρόνο δίνει ομάδα Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική η οποία πραγματοποιεί δοκιμαστική γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ. Ανησυχία έχει προκαλέσει η έλλειψη επικοινωνίας εδώ και μία εβδομάδα ενώ την τελευταία φορά που μίλησαν με τη βάση είχαν τονίσει «πως είχαν βρει κάτι πολύ σοβαρό»...

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail που ανέδειξε το θέμα, οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν θερμοκρασίες της τάξη των  -66 βαθμοών Κελσίου, καθώς προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν τη γεώτρηση φτάνοντας στη λίμνη η επιφάνεια της οποίας βρίσκεται κάπου 3,5 χλμ. κάτω από το παχύ στρώμα του πάγου. Ο στόχος ήταν να πάρουν δείγματα νερού από τη λίμνη ηλικίας 20 εκατ. ετών έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας.

Η γεώτρηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν την άφιξη του φονικού χειμώνα και οι επιστήμονες παγιδευτούν εκεί. Την αποστολή παρακολουθούσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δηλώσει ότι η ρωσική ομάδα ήταν «καλύτερα προετοιμασμένη» για την εκτέλεσή της από μία αντίστοιχη αμερικανική που ετοιμαζόταν για τον ίδιο σκοπό.
Η αγωνία κορυφώθηκε καθώς επί μια εβδομάδα οι επιστήμονες δεν είχαν δώσει σημεία ζωής. Σύμφωνα με τον  δρ Τζον Πρίσκου, καθηγητή της Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα η τελευταία του επικοινωνία με την ομάδα έγινε μέσω email. Τότε οι Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι ανακάλυψαν κάτι πολύ σοβαρό. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλη επικοινωνία.
«Οι θερμοκρασίες είναι πάντα κάτω από τους -50 βαθμούς, και έχουν μόνο μια ή δύο εβδομάδες πριν παγώσουν τα πάντα» υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος σε δηλώσεις του στο usnews.com επεσήμανε πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν χαθεί. «Δίνουν μια μάχη με το χρόνο για να προλάβουν τον χειμώνα της Ανταρκτικής» δήλωσε ο δρ. Πρίσκου ο οποίος διαβεβαιώνει πως η ομάδα δεν έχει χαθεί.
«Η «εκκωφαντική σιωπή» των ημερών θύμιζε το κλασσικό θρίλερ «The Thing» όπου οι επιστήμονες στην Ανταρκτική είχαν βρει εξωγήινα πλάσματα στο κουφάρι ενος παγωμένου διαστημοπλοίου», σχολίαζε με χιούμορ η βρετανική εφημερίδα.
«Είναι σαν να δουλεύεις σε ένα ξένο πλανήτη που κανείς δεν έχει πάει πριν και δεν ξέρεις ποιον και τι θα βρεις», εξηγούσε στις 27 Ιανουαρίου ο Βαλερί Λούκιν του ρωσικού Ινστιτούτου εξερεύνησης Αρκτικής και Ανταρκτικής AARI (Arctic and Antarctic Research Institute) στην Αγία Πετρούπολη ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα γεώτρησης.
Καθησυχαστική φαίνεται και η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Columbia Ρόμπιν Μπελ σε δηλώσεις της στη βρετανική Daily Mail.
«Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ. Όταν κάνεις κάτι τόσο σοβαρό, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι να σπαταλάς το χρόνο σου μιλώντας με άλλο κόσμο» . Συμπληρώνει επιπλέον πως «η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τη Ρωσία και η ομάδα του κ. Lukin η καλύτερη στις γεωτρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ποιος ξέρει τι βρήκαν και αν αυτό σχετίζεται με την εξαφάνισή τους».
Η περιοχή της λίμνης Βοστόκ θεωρείται από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Στις 21 Ιουλίου του 1983 είχε καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία -89,4 βαθμοί C. Για τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το νερό της λίμνης βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, καλυμμένο από παχιά στρώματα πάγου. Έτσι μπορούν να βρουν εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής στον πλανήτη, πιθανόν και μικροοργανισμούς.

http://www.iefimerida.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'