Το μοιραίο λάθος που πρόδωσε τον Χάκερ...


Του Γιαννη Σουλιωτη

Συνομιλία στο Διαδίκτυο του 18χρονου Α.Π. ή αλλιώς «netsplitter» με cracker από τη Νορβηγία με κωδική ονομασία «Jerkmeister» υπέδειξε στις αμερικανικές αρχές την Ελλάδα ως τη χώρα προέλευσης των επιθέσεων στις κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ. 

Αυτό προκύπτει από το έγγραφο που τον Φεβρουάριο του 2008 απέστειλαν οι αμερικανικές αρχές στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας συνδρομή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου –τότε– cracker. Από την αλληλογραφία προκύπτει ότι οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούσαν συνομιλία μεταξύ «netsplitter» και «Jerkmeister» στο δημοφιλές πρόγραμμα chat «IRC». Aπό την έρευνα που διεξήγαγαν διαπιστώθηκε ότι ο «Jerkmeister» βρίσκεται στη Νορβηγία και ο «netsplitter» στην Ελλάδα. Ο ίδιος στα μηνύματα που έστελνε στην επίμαχη συνομιλία στο IRC δήλωνε Ρουμάνος, ωστόσο η ηλεκτρονική του διεύθυνση (Ιnternet Protocol adress) οδηγούσε στην Ελλάδα.

Ο 18χρονος Α.Π. ή «netsplitter» φέρεται ως δημιουργός μεγάλου αριθμού ιστοσελίδων που πλέον έχουν πάψει να λειτουργούν (π.χ. howmanybananascanyoueat.com) καθώς και ενός forum κυρίως για hackers και crackers στη διεύθυνση www.evilzone.org. Στο συγκεκριμένο forum υπάρχουν αρκετές ηλεκτρονικές συνομιλίες του «netsplitter» με άλλους χρήστες. Σε μία χαρακτηριστική από αυτές, ο 18χρονος γράφει: «Προετοιμάζω μια επίθεση εναντίον ενός μεγάλου site για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν μπορώ να σας πω τώρα τη διεύθυνση, γιατί φοβάμαι ότι κάποιος από εσάς μπορεί να τους το πει. Εχουν 6.000 μοναδικούς επισκέπτες ημερησίως. Θα ανεβάσω ένα mailer(;) και όλοι οι κωδικοί πρόσβασης θα γίνουν δικοί σας. Θα προσπαθήσω επίσης να “σπάσω” το ftp τους (πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων)». Σε άλλες αναρτήσεις ο 18χρονος ανταλλάσσει σχόλια και πειράγματα με άλλους επισκέπτες του forum. Σε μια από αυτές, χρήστης με τον κωδικό «tracker» γράφει: «Ο netsplitter, ο Sirholkms και εγώ ζούμε σε ένα ροζ σπίτι και είμαστε ομοφυλόφιλοι!».

Στην έγγραφη αναφορά τους οι Αμερικανοί φέρεται να ενημερώνουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο χρήστης «netsplitter» σχετίζεται με «αλλαγή κωδικών για την αποφυγή ανίχνευσης ιών» και «επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσιών» (ή DDOS attack). Προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να διαθέτει ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook και το MySpace. Μια ακόμα άγνωστη πτυχή της υπόθεσης είναι ότι για λόγους ασφαλείας ο 18χρονος έμπαινε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας σύνδεση mobile internet.

Ετσι, όταν προ δεκαπενθημέρου η σύνδεση με τον ενδιάμεσο ή Proxy server διεκόπη προσωρινά, οι αστυνομικοί ανίχνευσαν αριθμό καρτοκινητού τηλεφώνου, αγορασμένου με τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του 18χρονου Α.Π.

Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που αναπαρήχθησαν στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, οι αμερικανικές και γαλλικές αρχές δεν ζήτησαν (μέχρι χθες τουλάχιστον) τη δίωξη του 18χρονου, ενώ δεν του αποδόθηκαν κατηγορίες για δολιοφθορά ή φθορά ξένης περιουσίας. Ετσι, ο 18χρονος, που αφέθηκε ελεύθερος για τις κατηγορίες της οπλοκατοχής και τις κατοχής εκρηκτικών, δεν αντιμετωπίζει, και εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, κατηγορίες για τις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε κυβερνητικές σελίδες ΗΠΑ και Γαλλίας, οι οποίες του αποδίδονται!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'